Det finns människor i marginalen i varje samhälle. Skellefteå hade sin, som gick under namnet "Burk-Curt" eftersom han samlade tomburkar. Pengarna han fick in på burkarna satsade han på värdepapper och när han 2009 lämnade jordelivet efterlämnade han en förmögenhet på 12 miljoner kronor.
Vi ser dessa människor i marginalen, men vi får sällan veta varför de hamnat där. Med Burk-Curt är det nu gjorts ett försök. Hans kusin uppmanade författaren Åke Lundgren att berätta Burk-Curts levandshistoria. Lundgren har forskat och ger en inblick i ett människoliv som inte började så annorlunda.
Han var enda barnet, som den rikedomslängtande pappan hade stora förväntningar på. Det gick bra i skolan, fina betyg, och han lyckades också i idrotten.
Men så förändrades allt. När Curt börjar på latinlinjen i högre allmänna läroverket slutar han svara på lärarnas frågor. Han slutar sedan att gå till skolan och han avslutar läroverksstudierna. Ingen förstår varför.
Sedan blev det först tomflaskor och tomburkar, varvat med bokläsning. Skellefteborna såg honom dagligen med cykel och fyllda kassar. Ibland hamnade han i handgemäng med konkurrenter i burksamlandet.
2008 dog han, 60 år gammal och bouppteckningen avslöjade att han varit en rik man, god för 12 miljoner kronor. Huvuddelen placerat i fonder i Luxemburg. Naturligtvis blev det en arvstvist.
Varför blev Burk-Curt en udda figur i samhällets marginal? En man med begåvning både för skolämnen och med förutsättningar också som idrottsman. Den gåtan rår inte Åke Lundgren på. Där får läsaren själv fundera.