Otraditionellt samiskt

Tomas Colbengtson tar avstamp i det norrländska och samiska i sin utställning

"Vid utmarkerna", graal-glas från 2011 av Tomas Colbengtson.

"Vid utmarkerna", graal-glas från 2011 av Tomas Colbengtson.

Foto: Nils Agdler

Kultur och Nöje2012-02-06 06:00

Flätad i tidens älv

Tomas Colbengtson arbetar i Stockholm men är född och uppvuxen i Björkvattnet utanför Tärnaby och det är också från det området många av hans verk utgår. Den västerbottniska miljön och fjällvärlden figurerar i flera av hans tavlor.

Screentrycken blandar gamla hittade fotografier med konstnärens egna foton i något som måste beskrivas som collageliknande omformuleringar av minnen och händelser.

- Det är mer åt drömhållet jag valt att gå. Jag har inte strävat efter dokumentärkänslan. Det är fragmentariskt och det finns inget centralperspektiv, säger Tomas Colbengtson.

Utställningen beskrivs som ett utforskande av kulturell identitet och sökandet efter rötter. Något som ligger Tomas Colbengtson väldigt nära.

- Från början tänkte jag inte alls på mig själv som same. Jag har inte haft någon traditionell samisk uppväxt. Det är på senare år det har kommit fram mer och mer. Många av mina konstverk behandlar problematiken med kluven identitet, säger Tomas Colbengtson.

Flätad i tidens älv består av ett flertal bilder och glas som alla har en tydlig koppling till samisk historia. Mest påtagligt är verken som behandlar den samiska tvångsförflyttningen på 1920-talet.

I sina glaskonstverk har han använt sig av det som kallas graalteknik. Det är en metod där man trycker grafiska bilder direkt på glasets välvda ytor. Därefter täcks ofta trycket med ytterliga lager av glas. Resultatet är ett vackert samspel av form, material och foto.

- Jag började med slöjd och det var det som fick in mig på konstens väg. Det var så allt startade, men slöjden har alltid känts för begränsad för mig.

Bland tavlorna figurer också andra teman och motiv. En tavla blandar flera fotografier av kalhyggen i en spöklik mosaik.

- Kalhyggen gillar jag inte. Man kan väl säga att några verk här kan ses som en kommentar till skogsavverkningen. Man har en idealbild av naturen och skogen och sedan har man den krassa verkligheten. Det blir bara flis av allt, säger Tomas Colbengtson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!