I Tornedalsteaterns uppsättning av Mankells Grävskopan är monologen översatt till meänkieli och handlingen förlagd till Tornedalen.
I en pub sitter Rune Lindgren, en man i 45 årsåldern, far till tre barn och skild sedan några år. Han är ägare till en grävskopa, dock bara till 49 procent. 51 procent ägs av hans kompanjon Johansson som i egenskap av huvudägare namnger företaget, är VD och bestämmer ganska brutalt över Lindgrens arbetsuppgifter.
Denna kväll har Rune stämt träff med en kvinna från Saittarova som han träffat tidigare under veckan när han grävt en trekammarbrunn i byn. Timmarna går, glas efter glas med whiskey töms. Medan han väntar så ser Rune ser tillbaka på sitt liv, meningen med livet, kärleken och Gud som han anser är en Trisslott.
Vi får också ta del av Runes karriär som fotbollsspelare i Kiruna FF, vägen ut i Europa låg öppen. En dröm som får ett brutalt slut när det visar sig att karriären inskränkte sig till att vara ständig bänknötare med ett enda inhopp i karriären, 46 sekunder utan att röra bollen!
Puben stänger utan att den efterlängtade före detta fotomodellen från Saittarova dyker upp och Rune får än en gång vandra hemåt i ensamhet.
Innan föreställningen är jag orolig för hur Fjällblad ska klara av att genomföra monologen, att hålla alla repliker i minnet och åskådliggöra Runes olika sinnesstämningar kräver verkligen sin man. Att en amatörskådespelare klarar av att göra en monolog på dryga timmen tror jag hör till ovanligheterna.
Men Allan Fjällblad lyckas med bedriften! Han lotsar oss genom föreställningen och förmedlar Runes olika sinnestämningar på ett övertygande sätt utan överdrifter.
Han förmedlar bilden av den ensamma människan som längtar efter kärlek och bekräftelse på ett ömsint sätt. Här tror jag att alla kan känna igen sig. Monologen ramas in av Marika Svalas nyanserade flöjtspel som lyhört förstärker Runes sinnesstämningar.
Efter föreställningen så blir det kaffe med hembakt bröd innan kvällen fortsätter med diktläsning av Ulla Bergström och egna visor till gitarr av Margo Maripuu, inflyttad från Estland.