Performance om konsten att hänga i köttkrok

Köttkrokarna sticks in i huden och får sedan bära hela kroppstyngden.

Köttkrokarna sticks in i huden och får sedan bära hela kroppstyngden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Kultur och Nöje2011-11-12 06:00

Konsten kan ibland göra ont, bokstavligen. På fredag ska norrmannen Håvve Fjell hänga i köttkrokar instuckna under huden. Han gör det i Kulturens hus i ett arrangemang med namnet En smärtsam helg.

- Det är konst, säger Johannes Blomqvist, ledare för performance-konsten i Norrbotten.

Det är Performance Art i Norrbotten, PAiN, och Galleri Syster som arrangerar En smärtsam helg. De gör det i samarbete med Kulturens hus och Vuxenskolan, med ekonomiskt stöd av landstinget, Luleå kommun och länsstyrelsen via Längmanska kulturfonden.

Under två dagar, fredag och lördag, ska smärtan stå i konstens centrum. Sex performancekonstnärer ska visa vad de kan i ämnet och norrmannen och fakiren Håvve Fjell kommer att göra det mest påtagligt.

- Han gör väldigt stora installationer med köttkrokar. Han kommer att hänga i köttkrokar som stuckits in i huden. Han hänger i dem med hela sin tyngd. Det är ganska extremt, säger Johannes Blomqvist.

Och vem kommer då att se detta?

- Vi tror inte det kommer några barnfamiljer, men vi kommer att varna innan om vad som väntar.

Så här förklarar Johannes Blomqvist varför denne norrman väljer att hänga i köttkrokar:

- Han vill visa hur man kan närma sig smärta och lära sig kontrollera smärta. Vi dras ju mycket till våld, det finns något i oss som behöver det. Det är renande att få gå igenom hela processen, från piercningen när krokarna sticks in till sårbehandlingen efteråt, säger Johannes Blomqvist.

En sjuksköterska hjälper till med sårbehandlingen efter föreställningen.

- Han har en otroligt ärrad kropp efter alla installationer. Han kan inte göra det hur ofta som helst, huden måste ju få läka, men det är fascinerande hur mycket huden tål. Ibland hänger han med hela kroppstyngden i bara två krokar, säger Johannes Blomqvist.

Mindre blodiga föreställningar blir det också och helt oblodiga föreläsningar, bland annat av smärtläkare från Sunderby sjukhus och från Värkstaden.

- Tanken med pain är att visa hela bredden. Publiken får fråga Håvve Fjell varför han gör det han gör, liksom samtal med andra konstnärer och forskare.

Enligt Johannes Blomqvist har sponsorerna inte haft något att invända.

- Det här är absolut konst. Vi visar inte bara extrema grejer. Smärtläkarna tycker det är ett bra initiativ att behandla ämnet inom konsten. Alla sponsorer är väldigt positiva och de vet om vad som kommer att visas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!