Plockmat med sting

Sugen på något enkelt, gott och kul? Testa quesadilla. Mexikansk plockmat med härliga mängder smält ost och mycket smak.

Grönkålsquesadilla med sidfläsk och gorgonzola. Exakt hur gott som helst.

Grönkålsquesadilla med sidfläsk och gorgonzola. Exakt hur gott som helst.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kultur och Nöje2017-01-07 06:00

Jag minns exakt när jag åt min första quesadilla. På ett litet, litet hål i väggen på Tredje Avenyn i New York. Bakom disken stod en bastant dam och bullade upp. Hon propsade på att jag skulle testa quesadilla i stället för tacos. Och hon såg inte ut att vara den sortens dam man jiddrade med i onödan - så jag lydde, snäll och väluppfostrad (läs feg) som jag är.

In kommer denna lustiga grillade ostmacka som just inte såg mycket ut för världen. Men när jag satte tänderna i den perfekt smälta osten uppbackad av det mustiga, möra fläskköttet och mjukstekt, lätt sotad lök och antydan till chilihetta… Caramba!

Själva ordet kommer av spanskans ”queso”, det vill säga ost, och lär betyda något i stil med "ostig liten sak". Och egentligen finns det bara två obligatoriska ingredienser: ost och tortilla. Rätten har sitt ursprung i Mexiko, och i originalet använder man dubbla majstortillas. Syftet är helt enkelt att stänga inne osten, så att den inte rinner ut. Man kan även värma en tortilla och vika den på mitten. Äter du den på plats är den oftast fylld med Oaxaca-ost, en härligt trådig historia som gör sig extra bra i smält form.

Det fiffiga med quesadilla är att du kan fylla den med precis vad som helst - så länge osten finns med. Det finns liksom inga rätt och fel här. Bästa sortens mat om du frågar mig.

Det hela går alltså ut på att placera en tortilla i varm stekpanna (egentligen ska det inte vara något fett i, men jag tycker att det går lättare att vända om man använder lite olivolja), lägga på fyllning och generöst med ost, toppa med en tortilla till och trycka till. Stek ett par minuter, vänd försiktigt och stek på andra sidan tills båda sidor har fin färg och osten har smält. Sedan låter man alltsammans svalna en liten stund och skär i tårtbitar. Och njuter.

Prova redan i kväll!

Svampquesadilla

Till 24 bitar, 30 minuter

Fingermat när den är som allra bäst. Det här brukar jag bjuda på när jag har kalas. Folk bara älskar det.

6 små tortillas

cirka 450 g valfri svamp

smör

3 vitlöksklyftor, rivna

2-3 msk sherry

1 msk soja

flingsalt

nymalen svartpeppar

olivolja

1 knippa bladpersilja, hackad

cirka 2 1/2 dl riven ost med smak, t ex västerbotten

Rensa och skiva svampen ganska tunt. Hetta upp en stekpanna och stek på medelvärme utan fett tills den slutat vätska sig. Tillsätt en klick smör, vitlök, sherry och soja. Sänk värmen och låt svampen puttra vidare i cirka en kvart. Smaka av med salt och peppar.

Värm en teflonpanna med en liten skvätt olivolja på medelvärme. Bred ut ett tunt lager svampröra på en tortilla. Strö över hackad persilja och riven ost. Lägg på ytterligare en till tortilla och tryck till. Lägg hela ”dubbelmackan” i stekpannan. Vänd försiktigt när den fått lite färg och stek på andra sidan.

Upprepa med resten. Placera alla ovanpå varandra på ett fat efterhand som de blir klara. Låt svalna något, skär i tårtbitar igenom alla lager och servera.

Quesadilla med grönkål, sidfläsk och gorgonzola

Till 4 portioner, 30 minuter

En väldigt oortodox historia, men jag har kommit på att det är en grym kombination. Funkar även som suverän topping på pizza, som ju egentligen inte är så värst långt ifrån quesadilla.

8 tortillas

cirka 100 g sidfläsk, bacon eller pancetta

1 stånd grönkål

2 vitlöksklyftor, finhackade

olivolja

1/2 citron

salt

nymalen svartpeppar

chiliflakes

200 g gorgonzola

cirka 100 g riven ost

Strimla fläsket och stek tills det får fin färg. Ta upp och lägg åt sidan, men spara stekfettet.

Ansa grönkålen, skär bort mittsträngen och strimla resten fint. Stek i fettet tillsammans med vitlök i cirka 5 minuter eller tills kålen börjar mjukna. Tillsätt eventuellt lite olivolja. Pressa över citron, salta och peppra och strö över en liten nypa chiliflakes.

Värm en teflonpanna med en liten skvätt olivolja på medelvärme. Bred ut ett lager grönkål på en tortilla. Strö över lite fläsk och klicka på gorgonzola. Strö slutligen över lite "vanlig" ost. Lägg på ytterligare en till tortilla och tryck till. Lägg hela ”dubbelmackan” i stekpannan. Vänd försiktigt när den fått lite färg och stek på andra sidan.

Upprepa med resten. Låt svalna något, skär i tårtbitar och servera.

Quesadilla med halloumi och chorizo

Till 3-4 portioner, 30 minuter

Perfekt lunchrätt eller utflyktsmål. Välj gärna en chorizo med lite sting i.

6 tortillas

olivolja

1 rödlök, tunt skivad

1–2 chorizokorvar, tunt skivade

1 röd paprika, strimlad

200 g halloumi, skivad

1 kruka färsk koriander eller persilja

salt

nymalen svartpeppar

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök och fräs tills den mjuknat. Häll i chorizon och låt den få fin färg, tillsätt paprikan mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Ta upp och ställ åt sidan, se till att det håller sig någorlunda varmt.

Stek halloumin i samma panna så att den får fin färg på båda sidor.

Värm en teflonpanna med en liten skvätt olivolja på medelvärme. Bred ut ett lager chorizoröra på en tortilla. Fördela halloumin och toppa med koriander och persilja. Lägg på ytterligare en till tortilla och tryck till. Lägg hela ”dubbelmackan” i stekpannan. Vänd försiktigt när den fått lite färg och stek på andra sidan.

Upprepa med resten. Låt svalna något, skär i tårtbitar och servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!