Recept: Smarrigaste julfikat

MÀsterbagaren tillika bodensaren Marita Widman, kÀnd frÄn tv-programmet Hela Sverige bakar, bjuder pÄ sina bÀsta recept inför julbaket.

Foto: Josefin Wiklund

Kultur och Nöje2015-12-11 17:03

Kardemummakola

100 g smör

2 dl vispgrÀdde

300 g strösocker

150 g glykos

1 tsk vaniljpulver

2 tsk mald kardemumma

1 tsk flingsalt

Flingsalt att strö pÄ kolan

SmĂ€lt smöret i en tjock­bottnad kastrull. Rör ner vispgrĂ€dde, socker, glykos, vaniljpulver och salt. LĂ„t koka i cirka 15–20 minuter.

Gör kulprovet för att kontrollera att kolan har rÀtt sega konsistens.

Rör ner kardemumman.

HÀll upp kolan pÄ en bakplÄtspapperklÀdd plÄt. Strö över flingsalt. LÄt svalna nÄgot.

Klipp kolor i lÀmplig storlek

Maritas lussesemlor

1 dl russin

5 dl vispgrÀdde

200 g mandelmassa

100 g strösocker

florsocker

Saffransdeg:

5 dl mjölk, 3%

50 g röd jÀst

2 Àgg

800 g vetemjöl special

200 g smör

200 g strösocker

1 nypa salt

1 g saffran

1 msk konjak eller vodka

Blanda saffran med konjak eller vodka och lÄt dra en stund, gÀrna över natten.

BlötlÀgg russinen i vatten cirka en timme.

Blanda mjölk och saffran och vÀrm till 37 grader.

Smula ned jÀsten i en bunke.

HÀll knappt hÀlften av mjölken över jÀsten och rör tills jÀsten har löst upp sig, tillsÀtt dÀrefter resten av mjölken.

TillsÀtt socker, salt, Àgg och mjöl (lite i taget).

Skiva ner smöret, som ska vara rumsvarmt.

KnÄda degen i cirka 10 minuter i maskin.

SÀtt ugnen pÄ 225 grader.

LÄt jÀsa i cirka en timme.

HÀll upp degen pÄ ett mjölat bord. Dela upp degen i mindre bitar, cirka 60 g styck.

Rulla till lussekatter och lÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper.

LÄt jÀsa cirka 30 minuter.

Koka sockerlag pÄ 100 g socker med 75 g vatten tills sockret smÀlt, lÄt svalna.

Tryck fast russinen i lussekatterna.

GrĂ€dda lussekatterna i cirka 6–8 minuter.

Pensla lussekatterna med sockerlagen.

Blanda mandelmassa med 1 dl vispgrÀdde.

SkÀr av toppen pÄ lusse­katterna

LÀgg pÄ ett lager med mandelmassan som du blandat med vispgrÀdde.

Vispa 4 dl vispgrÀdde. Spritsa grÀdde pÄ mandelmassan och lÀgg pÄ locket.

Strö lite florsocker pÄ toppen av lussesemlan.

Hildas

1,5 dl vispgrÀdde

1,5 dl ljus sirap

3 dl strösocker

1,5 tsk malen nejlika

1,5 tsk kanel

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. VÀrm till 135 grader. HÀll upp kolan pÄ en bakplÄtspappersklÀdd plÄt, lÄt svalna nÄgot.

Dela kolan i tvÄ lika stora delar. Dra kolan fram och tillbaka mellan dina hÀnder, tills den svalnar. Gör smÄ stÀnglar som du sedan klipper i smÄ bitar.

Tips! Fastnar kolan i hÀnderna kan du smörja in hÀnderna med matlagningsolja.

Mandelgranar

100 g sötmandel

2,5 dl florsocker

2 Àggvitor

SmörkrÀm:

200 g osaltat smör

0,25 dl vispgrÀdde

1 msk vaniljextrakt

1–2 dl florsocker

Grön pastafÀrg eller grön hushÄllsfÀrg

Mal mandeln fint, blanda med florsocker.

Vispa vitorna till fast skum och vÀnd försiktigt ner mandel- och sockerblandningen.

Spritsa eller klicka ut teskedsstora klickar pĂ„ bakplĂ„tspapper. Ska du göra en gran – gör nĂ„gra lite större kakor.

GrÀdda i 175 grader i cirka 10 minuter. LÄt svalna.

Vispa det rumsvarma smöret ljust och luftigt. TillsÀtt övriga ingredienser och vispa tills allt Àr vÀl blandat. FÀrga smörkrÀmen tills du tycker du har en bra nyans.

FlorsockermÀngden kan du variera beroende pÄ hur söt du vill ha krÀmen. Vill du ha lite julsmak pÄ smörkrÀmen sÄ kan du tillsÀtta 2 tsk kanel.

Montera granarna. Spritsa smörkrĂ€men pĂ„ en mandel­kaka, lĂ€gg pĂ„ en till och spritsa en ”topp” pĂ„ den översta kakan. Toppa med strössel och/eller Ă€tbart glitter och silverkulor.

Pepparkakscupcakes

3 Àgg

3 dl strösocker

1,5 dl grÀddfil

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 g smÀlt smör

2 tsk kanel

1 tsk kryddnejlika

2 tsk ingefÀra

SmörkrÀm:

200 g osaltat smör

0,25 dl vispgrÀdde

1 msk vaniljextrakt

1-2 dl florsocker

Vispa Àgg och socker ljust och luftigt. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, kanel, kryddnejlika och ingefÀra. VÀnd ner mjölblandningen i Àggsmeten. TillsÀtt smör och grÀddfil i smeten.

HÀll upp smeten i muffinsformar till cirka tvÄ tredjedelar av formen. GrÀdda i 175 grader i cirka 10 minuter. LÄt svalna.

Vispa det rumsvarma smöret ljust och luftigt, TillsÀtt övriga ingredienser och vispa tills allt Àr vÀl blandat. FlorsockermÀngden kan du variera beroende pÄ hur söt du vill att smörkrÀmen ska vara. Vill du ha lite julsmak pÄ smörkrÀmen kan du tillsÀtta 2 tsk kanel.

Spritsa smörkrÀmen pÄ cupcakesen och dekorera valfritt med till exempel lingon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!