"Reor har överhuvud taget mist lite av sin glans"
Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Sedan, när expediten vänt skylten till "öppet" och snabbt duckat undan från anstormningen av litteraturvetare, snorungar med nyfådd veckopeng och allmänna reafantaster så stod man där med sina kompisar. Bläddrade och jämförde tills fingrarna blev papperstorra och luktade trycksvärta.
Sedan kom man hem med tunga kassar och en alltid lika märklig blandning av böcker. Klassiska tegelstenar man länge suktat efter men inte haft råd med, färggranna presentböcker, böcker om katters anatomi, heminredning, bondepraktika, deckare man aldrig skulle våga läsa, erotiska noveller och kanske en och annan bok om någon obskyr psykologiinriktning.
Nu kanske det låter som att jag och mina vänner var alldeles sjusärdeles nördiga. Men det tror jag inte att vi var. Snarare var det så att bokrean var något alldeles speciellt förr.
Numera märker jag inte ens att det är bokrea i farten förrän den obligatoriska artikeln om bokreans nedgång dyker upp på Tidningarnas telegrambyrå. Och ibland undrar jag varför det har blivit så.
I internetbutikerna är det ständigt rea på böcker, vilket ju inte är dåligt i sig. Men reor överhuvudtaget har mist lite av sin glans - mellandagsrean börjar ju numera redan innan julafton.
Dessutom kan man nuförtiden förbeställa sina bokrea-böcker. Hämta upp dem staplade i prydliga kassar, utan att trängas med andra kunder eller behöva oroa sig över att den eftersökta boken ska ta slut.
Och titlarna i sig har blivit annorlunda på något sätt - förutsägbara. Samma, lika varje år - Dostojevskitrion i rött band med blå ränder till exempel. (Något år såg jag att de kom i blått band med röda ränder, dock.) Självhjälpsböcker, recept, vin och choklad. GI-banta med Paulún. Någon trädgårdsbok och förra årets kriminaltitlar.
De lite mer obskyra böckerna och de stora klassikerna lyser med sin frånvaro.
Förr i tiden fick vi gå två mil till skolan i djupsnö. Det var ofta trettio grader kallt och vi fick fajtas med vargarna om lunchen.
Men bokrean var bättre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!