Robert Adams får Hasselbladspriset

Hasselbladspriset 2009 går till den amerikanske fotografen Robert Adams. I fyra decennier har han skildrat den amerikanska Västern och de dramatiska förändringar som landskapet har genomgått.

Foto:

Kultur och Nöje2009-04-16 06:00
Hade det inte varit för Sverige skulle Robert Adams kanske aldrig ha hittat sin motivkrets. En semesterresa sommaren 1968 tillsammans med svenska hustrun Kerstin förändrade hans liv.
Robert Adams var då en relativt oprövad fotograf som bara hade gett ut en fotobok med bilder på sentida kyrkoarkitektur i USA.
- Resan till Sverige fick mig att göra två saker; att köpa en Hasselblad och börja fotografera den nutida amerikanska Västern. Jag skulle nog ha fortsatt att ta bilder med historiska motiv om jag inte varit i Sverige och upplevt den mer respektfulla relation som ni har till landskapet, säger han.
Robert Adams är född 1937 och räknas i dag som en av de mest inflytelserika fotograferna i världen. Han utgår från sin omedelbara närhet, men hans bilder av landskapets omvandling har en allmängiltighet som gör dem globalt brännande.
Adams bilder innehåller nästan aldrig några människor. Motiven pendlar mellan vidsträckta vidder, skövlade skogar, snabbköp, motell och parkeringsplatser.
Hans stora genombrott kom då han deltog i utställningen New topographics: Photographs of a man-altered landscape 1974. Fotografierna blev stilbildande för en ny form av dokumentärt fotografi - kyligt objektiva och medvetet nedtonade.
Finns det ett politiskt budskap i dina bilder?
- Ja, jag är säker på att det finns ett sådant. Men det har inte varit mitt mål, säger Robert Adams och förklarar att en av hans förebilder är den amerikanske sekelskiftesfotografen Lewis Hine.
Hine tog bilder av barn som utnyttjades som arbetskraft i farliga och tunga sysslor. Fotografierna skildrar deras hårda verklighet, men också deras skönhet.
- Hine sade att han vill visa vad som är fel så att vi kan ändra på det men också visa vad som är rätt så att vi kan hämta styrka från det. Det är nog vad jag också försöker göra. Jag vill vara ärlig och visa smoggen och motorvägarna som inte ska finnas där, men också skildra det underbart vackra ljuset som faller över scenen. Det finns en oförstörbar skönhet i landskapet, säger Robert Adams.

Robert Adams fick ta emot Hasselbladspriset p å 500 000 kronor vid en ceremoni i San Francisco den 14 april. Han är 72 år gammal och har varken ork eller tid att resa till Sverige för att närvara vid invigningen av den utställning till hans ära som ska visas på Hasselblad Center i Göteborg i november. Just nu har han tio olika fotoprojekt på gång.
- Så prispengarna kommer väl till pass i dessa hårda ekonomiska tider.
Robert Adams bildspråk är rakt och enkelt men budskapet är alltid stillsamt dramatiskt. Som inspirationskällor räknar han bland andra Timothy O’Sullivan, Eugéne Atget, Alfred Stieglitz och Edward Weston. "När fotografiet har förändrats och fragmenterats har han renodlat och på nytt bejakat dess inneboende språk och använt arvet från 1800-talet och den modernistiska fotografin för sitt eget specifika syfte", skriver juryn i sin motivering.

Trots att han skildrar en krass verklighet där människan förändrat och ibland förött landskapet vill Robert Adams att det ändå ska finnas en gnutta hopp i hans bilder.
- Det är en svår tid för alla runt om i världen när det gäller hopp, men vi måste hålla fast vid det. Det är en fin balansgång. Man kan alltid anklagas för att vara sentimental eller för att vara pessimist om man går för långt i den ena eller andra riktningen.
Fakta
Tidigare pristagare:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!