Vi tittar bägge på Slaughters daughters träning. De har delat upp laget för en träningsmatch.
Jag förklarar det jag fattat av reglerna. Jammern, hon med en stjärna på hjälmen, ska ta sig förbi gruppen blockers och åka så många varv hon kan. Första varvet ger inga poäng, varven därefter ger ett poäng per motståndare jammern tar sig förbi.
Reglerna är krångliga och så det här att det inte finns någon boll som ska i mål. Istället är det en jammer agerar boll och plockar poäng.
Vaktmästaren tittar på mig som om han också fattat.
Inte är det så svårt...
2008 träffades ett gäng tjejer i Luleå för att spela roller derby. Två år senare bildades Luleå roller derbyförening som den andra i landet.
Luleå roller derby har 40 medlemmar i spridd ålder och har numera också ett juniorlag.
Tess Petterson är ordförande i föreningen och började 2009 när hennes kompis drog med henne.
2010 kom Ingrid Fridesjö i kontakt med sporten genom kompisen Åsa Larsson.
– Hon hade hört att det fanns roller derby i Luleå men ville inte gå dit själv. Jag fick låna rullskridskor och hängde med. Jag var med på en träning, så blev jag fast. Det som fångade mig var att det var ett gäng underbara tjejer som rullade. Jag var dålig men det var kul,säger Ingrid.
Slaughters daughters är föreningens tävlingslag. Där har nästan alla spelarna så kallade derbynamn som, Wicked Rosie, Bädäss Babushka, Scäry Märy och Reindeer Roadkill.
– Det ska vara lite skrämmande, det är hela vitsen med det. Det ger lite självförtroende, man ger sig i en roll och är tuffare än man är annars, säger Tess, eller Tessmanian D.
Ingrid heter Hellsparx på rollerderbyplanen. Hon har 666 som sitt nummer.
– Är man Hellsparx så är man Hellsparx, säger hon.
Att lagmedlemmarna har derbynamn och inte klär sig helt i sportkläder väcker uppmärksamhet.
Roller derby har sin grund i undergroundkulturen, säger Ingrid.
Kläderna är en flört med punken och punkrocken.
– Roller derby bygger på en alteregokultur. Men det blir allt mer vanligt att spelare har ”vanliga” sportkläder på sig.
Kvinnorna i föreningen har flera gånger mötts av respektlöshet när de haft uppvisningsmatcher och inte blivit tagna på allvar.
– Vi fick höra att det inte var någon sport och att vi bara vill visa upp oss. När man skrivit om oss har det hamnat på nöjessidorna. Vi ser kanske inte ut som de som idrottar traditionellt gjort, men vi är hårt tränande och seriösa i vår sport, säger Tess.
Ingrid hoppas att de inte behöver skala bort undergroundkulturen för att ha lättare att blir seriöst betraktade.
– I kampsport och boxning är det mycket show och artistnamn och där går det ju bra. Det är alltid mer accepterat när killar gör det. Jag hoppas att vi inte behöver förändra hur det är i roller derby, det lockar ju också tjejer till sporten, men det är en balansgång,
säger hon.
De flesta i tävlingslaget tränar i snitt sex dagar i veckan varav tre på rullskridskor.
– Det är på allvar, det är viktigt. Vi vill vara kvar bland de bästa i Sverige och placera oss på SM även i år.
Senaste året har det också blivit stor skillnad på hur sporten uppmärksammats.
– Det uppskattas mycket mer och vi bemöts mer seriöst. Nu är vi med i Sisu och Skridskoförbundet och det har blivit stor skillnad. Föreningen jobbar mycket med att alla ska kunna vara med oavsett förutsättningar.
I Hertsöns sporthall märks roller derbybanans oval upp med gul/svart tejp. Spelare, funktionärer och domare hjälps åt. Domarna är också med i föreningen och har också artistnamn, en heter till exempel Bald Justice, en annan Major Bitter.
Det är sju domare som övervakar varje match, eller bout som den kallas. Det är inte som i till exempel hockey, att matchen avbryts när domaren blåser.
Nej, här visslas det och utvisas det hela tiden, medan gänget spelare på plan rullar på.
Jag, som för första gången ser roller derby, tycker att det är det svåraste att få grepp på.
I dag, den 26 april, har Luleåborna chans att titta på roller derby när Sveriges elit träffas för SM-kval. I kvalet spelar fyra lag om två SM-platser. Förra året var Luleålaget sexa.
I år satsar de för en bättre placering. I kvalet är det vinna eller försvinna som gäller.
Roller derby är en starkt växande sport, världens snabbast växande enligt Tess och utvecklingen är inte förvånande.
Ingrid säger att det fanns ett tomrum i idrotten eftersom man i många idrotter elitsatsar tidigt.
– Sedan fanns det ingenstans att ta vägen för tjejerna. Vill man elitsatsa så är roller derby en så pass ny sport att man kan göra det. Man kan också träna på sina egna villkor och det har gjort oss starka. Du är med på dina premisser. Det behövs fysiska sporter för tjejer också. Det är många som tycker om den här sporten och vill vara med, säger hon.
I Luleå roller derby kan de som av olika anledningar inte platsar eller vill vara med i tävlingslaget ändå ha chans att vara med i de två interna lagen, She Devils och Whipping Willows.
Till skillnad mot alla andra idrotter är kvinnor i roller derby norm, och män, undantag. Det heter alltså roller derby och roller derby herrar, (mens roller derby).
Men det finns också män som spelar i Luleå.
– Så länge det känns bekvämt får också män vara med och träna med oss. För killarna finns inte så många lag ännu, det finns bara killar att fylla ett lag så det har blivit landslaget. Men det är bra att det fortsätter vara en tjejsport, det känns viktigt att behålla det, säger Tess.
För Ingrid Fridensjö och Tess Pettersson är roller derby livet.
– Jag har aldrig varit någon sporttjej, jag spelade basket men jag var inte bra och slutade. Jag började med roller derby för att det verkade vara en kul grej. Nu har det blivit mitt liv: 90 procent av livet och 99 procent av pengarna, säger Tess.
De lyfter fram gemenskapen i laget.
– Men gemenskapen gäller inte bara i laget utan också mellan lagen. Efter matcherna går vi ut och roar sig tillsammans och på SM har jag sex motståndarspelare boende hos mig. Efter matcherna kramas vi med varandra och med motståndarlaget. Överallt i världen är det likadant. Roller derby gör mig modigare, säger Ingrid.