Så håller du mörkret borta

När höstmörkret smyger sig på är det dags att tänka på ljuset. Ljusdesignern Anna Maria Wikström Fuxén delar med sig av sina bästa tips för att lysa upp den norrbottniska vintern.

Mysbelysning. Ett varmt sken från lampan ger en ombonad känsla.

Mysbelysning. Ett varmt sken från lampan ger en ombonad känsla.

Foto:

Kultur och Nöje2016-10-01 06:00

Att inreda med belysning är något som ofta glöms bort, men som har stor betydelse för helheten. Anna Maria Wikström Fuxén är ljusdesigner och håller kurser i konsten att ljussätta på rätt sätt.

– Intresset väcktes för många år sedan. Jag jobbade med fastigheter och tyckte att de generellt var väldigt dåligt belysta. Jag tycker inte alltid att man tar vara på de kvalitéer som ljuset kan ge i form av trygghet och social hållbarhet, att skapa trevliga rum och gestaltning.

När hon arbetade med Light Factory, ett koncept som handlar om ljuset i bostäder och på innergårdar i ett bostadsområde Göteborgs kommun, konstaterade hon att det saknas en lättläst bok om ljusdesign på svenska, och bestämde sig för att skriva en tillsammans med sin kompis Maria Fagrell.

– Nu används den som lärobok, framför allt av elektriker. Det var inte vår primära målgrupp, men de hade tydligen känt ett stort behov av att lära sig hur ljuset fungerar och hur man ska använda ljuskällor. Det var vi inte alls beredda på, men det är väldigt roligt.

Hon jobbar också med att ta fram en skadepreventiv miljö för rättspsykiatrin och kriminalvården:

– Det handlar mycket om att komma bort ifrån de institutionella miljöerna och skapa behagliga rum, så att man känner att man har kontroll.

Anna Maria har sina rötter i Norrbotten och är född i Påläng, Kalix.

– Jag bodde där uppe under mitt första år, och jag har hela min släkt kvar där som jag åker och hälsar på så ofta jag kan. Fyra mostrar, en morbror och mormor bor där. Jag har så många kusiner att jag inte ens vet hur många de är, säger hon och skrattar.

Då är du van vid den mörka, norrbottniska vintern?

– Ja, fast jag tycker inte den är så mörk, där finns ju snön som ger ett helt annat ljus. När det blir mörkt här i Göteborg, där vi har barmark, så blir det helt kolsvart. Och månljuset där uppe! Även om det är svagt så reflekteras det av snön, så det blir ännu ljusare.

Hon tycker att vi i Norrbotten ska ta vara på snöns fördelar och inte vara rädda för att belysa den:

– Det där gnistrande vita är oerhört vackert, tycker jag. En släpbelysning i snön blir fantastiskt.

Husets stil och yttre struktur bör tas med i beräkningen när man väljer fasadbelysning.

– Har man ett gammalt hus i falurött blir det konstigt med skarpa ”up and down-lights”. Ofta är det vackrare att svagt belysa till exempel en vacker taknock. Ljussättningen ska passa in i tidsepoken.

– I en norrbottensgård är ljuset inifrån minst lika viktigt om man tänker på helheten, att skapa en helhet mellan exteriör och interiör så att den hänger ihop.

Hur man ska tänka vid ljussättning är detsamma oavsett om det är utomhus eller inomhus, berättar hon:

-Mer ljus ger inte nödvändigtvis ett bättre ljus, det gäller att ljussätta rätt saker så att man kan skapa trygghet. Ljus bländar mycket också, tyvärr. Våra ögon är konstruerade så att vårt dagsseende och mörkerseende inte fungerar samtidigt. Därför är det viktigt att man inte bländas, då går man över till dagsseendet. När man sen går tillbaka till mörkerseendet så ser man ingenting.

– Ofta har man väldigt starkt ljus på bron till huset för att kunna se nycklarna, men om man vänder sig om så ser man absolut ingenting. Om man flyttar ut ljuset lite så bländar det inte på samma sätt. Det är bättre att använda fler ljuskällor, men med mindre styrka. Då är man av med det problemet.

Hon betonar vikten av att välja rätt ljusfärg:

– Det är oerhört viktigt. När det blir fel inomhus är det ofta ljusfärgen det beror på. Välj vit eller neutralvit färg på lamporna.

Hur påverkas vi av ljuset och hur får man till rätt belysning?

– Vi ska försöka efterlikna dagsljuset så mycket som möjligt, då stämmer det överens med vår egen biologiska rytm och då fungerar det som bäst. Mitt på dagen är ljuset mycket vitare och kallare, och på kvällen ofta mycket varmare. Så kan man tänka även inomhus, att mitt på dan kommer ljuset ovanifrån och är väldigt vitt, på kvällarna kommer det från sidan och har ett varmare sken. Därför är det bra att tända vägglampor på kvällstid, då kommer man mer till ro.

Hur får man fram det varma och kalla ljuset?

– Numera finns det ledlampor som man kan dimra, dels i styrka och dels i färg, och de kostar inte så jättemycket pengar. Det har blivit en oerhörd utveckling på det området. På förpackningen anges färgåtergivning, CRI eller RA-index, som ska vara så nära 100 som möjligt. Då har de alla våglängder av ljus. Ju fler ljusfärger, desto vitare blir ljuset. För att kunna se materialfärg, till exempel en röd stol, så måste ljuskällan ha med den röda ljusfärgen.

– Halogenlampor har ett kontinuerligt spektrum och väldigt bra färgåtergivning. Därför ska man helst använda dem när man belyser konst. Men ledlampor är betydligt energisnålare.

Skuggspel på väggarna har blivit populärt på senare år. Anna Maria rekommenderar att de görs med dekorationsljus, och på en lite mindre yta så att det inte tar över rummet.

– En del av ett hörn kan fungera alldeles ypperligt, det är jättevackert. Skuggan är ju bärare av ljuset.

– Man får inte heller glömma, när man pratar ljuskällor, att levande ljus är fantastiskt.

Anna Maria pratar drömmande om det speciella ljuset i Norrbotten:

– Ni får ju det där glittret på vattnet som är så oerhört vackert. Havet på västkusten har så stora vågor så det ser inte ut på samma sätt. Och vårvintern där uppe är ju helt magisk.

Anna Marias bästa tips:

1 Tänk på använda rätt ljusfärg inomhus.

2 Sätt ljus på båda sidor om badrumsspegeln.

3 Ha inte bländande ljus vid entrédörren.

4 Sänglampan är den sista man släcker på kvällen och den första man tänder på morgonen. Tänk därför på att välja en lampa som du verkligen gillar.

5 Använd dekorationsljus. Jobba gärna med skuggspel som är väldigt vackert i lagom mängd.

Anna Maria Wikström Fuxén

Yrke: Ljusdesigner

Ålder: 39

Bor i: Göteborg, har rötter i Påläng, Kalix.

Favoritbelysning: Kristallkronor, det spelande ljuset som blir av prismorna är så vackert.

Inspirationskälla: Naturen, havet.

Ljus för varje rum

Badrum

-I badrummet är det viktigt att inte bara ha ljus från taket, då blir det konstiga skuggor i ansiktet när man speglar sig. Sätt istället ljus på bägge sidor av spegeln. Och i badrum är det viktigt med ganska hög ljusstyrka.

Sovrum

-Någonting som många glömmer är att sovrummet är ett rum där man behöver komma till ro. Där är det bra att ha prydnadsbelysning. Om man har en dubbelsäng ska man försöka centrera lamporna i mitten så att de riktas bort från den andra personen om den vill sova.

Kök

-Till köket behövs en riktigt bra arbetsbelysning över bänken. Spotligths eller lister med lampor under köksskåpen är bra, då undviker man skuggor. En allmänbelysning i taket är också viktig för att man ska hitta i rummet och orientera sig. Allmänbelysning ska alltid vara avbländad, alltså med lampskärm.

Vardagsrum

-I vardagsrummet är det bra att ha mycket belysning längs med väggarna, det är ofta ett rum som man vill komma ner i ro i. Så kallat accentljus kan användas för att lysa upp till exempel ett konstverk eller något vi vill titta på. Det ljuset är ofta lite starkare för att fånga blicken. En lampa i taket är också bra, framför allt när man ska städa. Dekorationsljus är till för att vara vackert, till exempel en kristallkrona.

Hall

-Ofta har man en enda lampa i hallen, högt upp med en spegel framför, och då ser man ingenting. Det är bättre att sätta lampor längs bägge sidor av spegeln. I hallen behövs också ett bra allmänljus i taket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!