I Stockholm meddelar avgående Dramaten-chefen Marie-Louise Ekman att hennes final blir samhällskritisk. Det blir föreställningar om förtryck, orättvisor och den samtida girigheten.
Det blir inte bara gamle Molières Den girige , hon släpper också fram nyskrivet. Det är Mirja Unges Johanna , en nutida syster till Jeanne d'Arc som går ut i strid för miljöns skull och Jonas Hassen Khemiris som i sin pjäs "(Ungefär lika med)" skildrar människor på kollisionskurs med marknaden.
Hur står det då till i andra änden av konungariket Sverige denna teaterhöst? Ja, det ser ni på uppslaget här intill. Norrbottensteaterns stora höstsatsning är musikalen La Cage aux Folles . Den ligger liksom i tiden då den handlar om homosexualitet, men gay-rörelsen var splittrad efter urpremiären 1983. Förljugen och tillrättalagd, sade en del medan andra tyckte att musikalen betytt mer för de homosexuellas plats i samhället än massdemonstrationer och frigörelseparader.
Det blir spännande att se vad Karin Enbergs regi utmynnar i. Hon gjorde ju så stort av Carin Mannheimers I sista minuten och norrbottningarna har säkert inget emot en bra musikal.
Men samtidens stora frågor återfinns inte i Norrbottensteaterns och Riksteaterns pjäser. Ingen dramatiker tar ut någon kollisionskurs med marknaden här inte. Stör för guds skull inte giriga gruvexploatörer, råvaruroffarna, arbetsmiljöbrottslingarna och miljöförstörarna!
Eller smyger det sig in en gnutta samtidskritik någonstans bakom de oskyldiga titlarna. Kanske i den samiska pjäsen Áilloha? – solens son om poeten Nils-Aslak Valkeapää. I den utlovas inslag om samernas levnadsöde som ett rättslöst folk. Eller i Gudshjälmen om vårt behov av religion.
Ni minns säkert Stefan Sauk när han var skeptisk i tv-serien Lorry. Nu dammar han av figuren och lovar texter som är "frätande förankrade i dagens verklighet" men som framförs med stor portion värme. Riksteatern har satt stämplarna "humor" och "samhällsengagemang" på hans stycke och det brukar vara en bra kombination.
Men säkrast är nog att också ta en tur till huvudstaden för få den där andra scenbilden av tillståndet i landet?