Scenkonst över gränserna
I projektet "Move" är det skapandeprocessen som är den viktigaste delen. Men trots detta blir det också en turné med föreställningar för att visa vad som kan hända när musiker, dansare och konstnärer åker ut på en resa över gränserna.
Foto: Fotograf saknas!
Det hela började 2006 i Piteå efter att dansarna och performanceartisterna Charlotta Ruth, bördig från Luleå, och Alexandr Andriyashkin från Ryssland mötts på en internationell workshop i Malmö. De började tala om att göra ett samarbete, men istället för att koreografera stycken för varandra växte tanken till att göra något ännu större. Här kom den norska ljusdesignern och videokonstnären Tobias Leira in, liksom musikern Johannes Burström från Umeå och den ukrainska elektronikastjärnan Kateryna Zavoloka.
- Move är ett projekt som i grund och botten handlar om att flytta olika konstnärliga processer mellan våra olika länder, förklarar Charlotta Ruth.
Under perioder har gruppen rest i Sverige, Ryssland och Ukraina för att "researcha". För själva konceptet med Move är inte i huvudsak det färdiga resultatet - utan resan dithän.
På de ställen man rest till har man studerat människor, platser och föremål. Man har gjort improviserade föreställningar på gatan, betraktat människors reaktioner och härmat sina medmänniskors gester för att få material. Move har lett workshops, uppträtt på klubbar och gjort konstinstallationer i ruffiga lägenheter. Allt för att samla intryck - rörelser, ljus, ljud, känslor och dofter - som kan härröra till den gemensamma resan och dess händelser.
- Vi försöker helt enkelt samla information genom väldigt många olika metoder,säger Tobias Leira.
- På det sättet kan vi skapa material genom interaktion istället för att stå i en tom studio och bara använda våra egna huvuden, fyller Andriyashkin i.
Ljuden som spelats in blir till musik och effekter, rörelserna som snappats upp blir dansarnas koreografi, stämningarna på alla olika platser man besökt ger sitt uttryck genom visuella element som ljus och föremål. Genom de olika deltagarna i gruppen möts inte bara olika nationella kulturer, men också subkulturer och scenkonst på ett mångfacetterat sätt.
- Det känns annorlunda med det här projektet. För ofta är just dansen och dansarna i fokus och man lägger på saker som ljus, ljud och rekvisita. Här har vi startat från scratch och försökt möta varandra inom våra olika områden, säger Tobias Leira.
Därför hoppas gruppen att Move ska vara lika intressant för en musikerpublik som en dansintresserad eller en konstintresserad.
Nu har projektet Move samlats i Piteå för att skapa ett destillat av sina intryck. Det ska bli en föreställning som går på turné, men arbetet tycks inte vara slut där. Även från turnén hoppas gruppen samla nya intryck och fortsätta bygga på föreställningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!