Seriehjältar och kaniner
Efter "Sko-trilogin" och "Kaisa och Harax" kommer nu animeringsteamet på Bortbytings senaste produktion. "Lukas pappa är inte kanin" är en hyllning till serietidningsnörden, och samtidigt en berättelse om saknad.
Magnus Fredriksson och Jenny Hannula
Foto: Alexander Linder
Nu är äntligen filmen klar - en lång kortfilm på 28 minuter.
- Jag har gjort den för gamla serietidningsnördar som mig själv, säger Fredriksson och skrattar.
Lukar pappa är inte kanin utspelar sig nämligen i en serietidningsvärld där allt är möjligt bland superhjältar, superskurkar och robotar. Men fastän Lukas är en kaninman har han ett i högsta grad mänskligt problem.
Lukas flyttar till storstaden och får en granne som är väldigt nyfiken. Hon pratar och pratar och lockar ur Lukas att hans pappa sedan länge sedan är försvunnen. Själv tror Lukas att pappan nog är död, men tillsammans med sin granne börjar han ändå att leta.
- Den kanske är ganska sorgsen, fastän Lukas ju ändå hittar sin pappa. Men storyn kom mest till av att min egen pappa blev sjuk i cancer. Jag tänkte mycket då, bland annat på hur det skulle vara att inte ha sin pappa hos sig, säger Fredriksson.
Arbetet med animeringen är något som tagit enormt mycket tid. Magnus Fredriksson berättar hur processen går till. Först byggs en 3d-figur i datorn, den ges ett skelett och möjlighet att styras, sedan kan man börja bygga filmen. Men Lukas pappa är inte kanin är också ton-shadead för att se mer tvådimensionell ut och ge känslan av ett seriemagasin.
I kväll förhandsvisas den i Kiruna, sedan hoppas Magnus Fredriksson och hans animeringsteam på Bortbyting att den kan sälja vidare på DVD.
- Hittills lever vi på filmstöd och bidrag så det vore roligt om vi kunde få lite inkomster på den här filmen. Men det är förstås något som kommer först efter några år.
Tidigare produktioner, som Sko-trilogin och tv-serien Kaisa och Harax, har fått en mängd priser och visats på ett stort antal filmfestivaler. Ett färdigt manus för en helt ny säsong av Kaisa och Harax finns redan färdigt.
- De flesta tv-bolag vill ha minst 13 delar innan de ens överväger att köpa in en serie, förklarar Fredriksson.
Men trots att det går uppåt för Bortbyting finns det inga planer på någon stor verksamhet.
- Nej, vi vill inte bli något Pixar direkt... Visst vore det roligt om Bortbyting kunde gå framåt så sakteliga och bli lite större, men vi vill fortfarande hålla oss med ett litet team där alla har något att säga till om, och vi vill fortfarande göra de filmer vi känner för. Inga stora produktioner som måste anpassa sig efter marknaden, säger Fredriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!