Skandalboken om Luleå

Varje region och ort bör ha en författare som skrivit en skandalbok. Det har Luleå. Han heter Hans G Westerlund.

Mångsidig. Hans G Westerlund skrev i flera olika genrer.

Mångsidig. Hans G Westerlund skrev i flera olika genrer.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2014-08-01 03:15

Författare har i alla tider lockats av att gissla småstaden. Finns något bättre? Jo, att gissla småstaden som tror sig vara större än den är.

Hans G Westerlund (1895–1974) debuterade i denna genre. I sin roman Smiths i Gamleå, utgiven av Bonniers förlag 1927, satte han invånarna på Gültzauudden i Luleå under lupp.

En av en romans viktigaste meningar är dess första. Hans G Westerlund gör ingen besviken.

”Gamleå torde vara en i litteraturen hittills okänd plats och gud vet vad den har där att göra. Utan den ställning i det totalistiska systemet som exempelvis Öbacka intager, utan att kunna skryta med originella invånare som Wadköping, utan Grönköpings universiella betydelse, utan att ens i likhet med Trosa, Ystad, Haparanda, Åmål, Arboga, Kalmar, Södertälje och hundra andra av Sveriges städer ha sitt namn knutet vid ett ordstäv, framsläpar den lilla staden sin tillvaro i obemärkthet, en och annan gång bruten av en flykt på pressens vingar, när någon av de skandaler inträffar som visar att Gamleå trots allt är vaket och följer med sin tid.

Att Gamleå härmed gör sin entré i litteraturen beror dock ej på dess betydelse i sig själv, endast och allenast på att den råkar vara mantalsskrivningsort för denna berättelses hjältar och hjältinnor.”

Smiths i Gamleå påminner en del om Gideon Wahlbergs Söderkåkar, August Strindbergs Hemsöborna och Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping. Det stora finns i det lilla.

Gamleå och i synnerhet invånarna på udden befinner sig vid ett vägskäl. 1920-talets småstadsidyll stod inför förändringar. En ny, modern tid var i antågande – men Gamleå skyndar långtsamt ...

Det som ger skildringen sprängkraft är att flera personer var igenkännbara. Det blev en bok som det tisslades och tasslades om.

Caroline Graeske har i en essä i boken Gültzauudden – minnen från förr, tankar om framtiden skrivit om detta:

”En familj på Gültzauudden pekades dock ut och efteråt talades det om en familjetragedi, med självmord som följd. Nämnas ska att författaren Westerlund […] en gång var förlovad med en flicka som bodde med sin familj på Gültzauudden, men förlovningen bröts och Westerlund lämnade staden för att påbörja en litterär bana söderut.”

Skönlitterär hämnd? Jo, kanske. Men eftersom litteraturen inte har plikt att redogöra får vi kanske inte veta.

Här finns anledning att säga något om norrbottnisk litteratur. Varför är den så ofta bakåtblickande? Tomma lador är tomma lador. Nedlagda fabriker är nedlagda fabriker. De rör sig ingenstans. Än mindre hotar de någons position.

Skildringar av samtiden, däremot, kan säga ett och annat.

För Hans G Westerlund blev det ingen uppföljare till Smiths i Gamleå. Vad gäller det beslutet påverkande kanske några rader i ett brev från mamma Lova:

– En sådan succé till och jag går under.

Hans G Westerlund flyttade till Stockholm. Han kom i kontakt med författarna Einar Malm och Wilhelm Moberg. De startade en vandrarklubb till vilken Eyvind Johnson senare anslöt sig.

Einar Malm har berättat att de ett par gånger i månaden strövade ”med ryggsäcksfrukost ivrigt diskuterande genom Stockholms då inte sönderbyggda omgivningar, och efteråt åt vi middag hos varann – mest hos Westerlund som hade egen villa i Huddinge.”

Westerlund fortsatte att skriva inom olika genrer – reseskildringar, äventyrsromaner och ungdomsböcker. Dessutom översättningar av böcker av Jack London respektive Rudyard Kipling. Därtill – och för brödfödan – skrev han pornografisk litteratur under pseudonym.

Men det blev, som sagt, ingen mer bok i stil med Smiths i Gamleå.

”Om man går från järnvägssationen (Gamleå 1 160 kilometer från Stockholm, 6 meter över havet) på Storgatan kommer man efter att ha passerat några kvarter av ’storstadsmässiga’ trevåningshus till en stor öppen tomt endast bebyggd med en liten grå stuga i ena hörnet. Man undrar om det är cirkusplats, torg eller något sådant men den patriotiske Gamleåbon måste till sin skam erkänna att det är ett – potatisland. Och för att förtaga intrycket av att staden likgiltigt tolererar denna skamfläck i dess centrum talar han säkert också om att den gamla gumman som bebor stugan och tar sin potatis ur landet blivit erbjuden ända upp till 100 000 kronor för tomten, men vägrat sälja, med den häpnadsväckande motiveringen att hon trivs där hon bor, att hon behöver potatis och att ’pengar förgår men jorden består’. [...] Tacka vet jag den moderna människan representerad av den Gamleåbo, som när det brann i Gamleås äldsta stadsdel bland små stugor med pelagonier i fönstren och lummiga trädgårdstäppor innanför utsirade staket, uttryckte sina åsikter sålunda: ’Det vore förbannat bra om hela rasket strök med. Det behöver regleras där borta!’ Så tänker man nu. Det är den nya tiden.”

Om nu inte Hans G Westerlund blev bönhörd vad gäller stadsbränder, så kom socialdemokratisk rivningshysteri att bidra med sitt. Därvidlag kan vi förflytta oss till vår tid när Fritz Olsson-huset rivits för total anpassning till kapital och gallerior.

Hur skulle en roman, kanske med titeln Smiths i Nyleå, i våra dagar se ut? Och var skulle den utspela sig? I ett kallhamrat centrum med gallerior? I Bensbyn där folk skryter med sina prettovedstaplar? På Bergnäsets guldkust? Något mustigt inifrån stadshuset?

Eller kanske att snart 90 år efter Hans G Westerlunds utgåva återkomma till Gültzauudden?

Du är härmed tipsad.

Pennan är din.

Peo Rask

Utdrag ur Smiths i Gamleå

Henry var högst belåten, det gick bättre än han hoppats. Genom att spela ut Lundqvist hade han fått Lena på sin sida och med dessa två goda kort på hand var han säker på att kunna trumfa igenom sin vilja. Bröderna var han just inte rädd för, Arthur föraktade han smått för hans slöseri, Ture räknade han knappast med, han hade ju ingen fast anställning, och Sven som han skaffat plats på revirexpeditionen skulle väl av tacksamhet hålla med honom.

Så resonerade Henry, och kanske allt skulle gått i lås om han inte fallit för frestelsen att skryta med sin framgång och brodera ut den litet för vidlyftigt i den redogörelse han lämnade fästmön. Hon började tvärt känna sig som gårdsägarfru och glädjen gjorde henne storslagen. Hon kände ett behov av att vara ädel, och när söndagen kom vaggade paret arm i arm hem till Smiths, Frideborg fast besluten att visa sig generös mot sin blivande släkt och överse med deras ofullkomligheter, Henry en smula ängslig att ha sagt för mycket men övertygad att fästmöns i hans ögon strålande tjusningsförmåga skulle nedslå allt motstånd.

Det finns väl knappast något socialt ogräs som vållat mera förargelse än klasskillnaden. Men heller intet som våra sociala örtagårdsmästare mera energiskt bekämpat. Och det är inte långt mellan varven som de stå upp och förkunna att denna antidemokratiska växt är bortrensad. Men har man sett! Medan trädgårdsmästaren talar, så uppspirar i hans egen täppa en alldeles ny varietet av den gamla örten. Man skulle kunna kalla den ”politicaforæ”. Och vid en blick utåt de allmänna skördefälten gnuggar man sig förvånad i ögonen. Där växer ju ogräset om möjligt frodigare än förr, visserligen i nya varieteter men av samma gamla välkända art.

Greven som frågade om medelklassen hade piano kan ej ha känt sig skild från den av ett djupare svalg än det, från vars ena sida kontorsfröken kastar en likgiltig blick över till ”butiksflickan”. Och den avgrund i vars djup affärsbiträdet sänker en medlidsam tanke till den där trälande ”pigan” är nära nog bottenlös. För att ej tala om hembiträdets förakt för ”skurkärringen”. Och så vidare uppåt eller nedåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!