Var är Lilla Kaninen
Antal spelare: Minst två
Tidsåtgång: 5–15 min
Betyg: 4
Kommentar: Detta spel består av en liten mjukiskanin och bägare med utbytbara bilder av djur och natur som kaninen kan gömmas under. Kaninen ska hittas med hjälp av muntliga ledtrådar. Nivån på spelet sätts av dem som deltar. Det är en klar fördel när barn i olika åldrar ska vara med, det går att anpassa svårighetsgraden. Ingen tydlig vinnare kan koras och spelet blir mer lek än tävling, på gott och ont. Ettåringen sticker iväg med kaninen efter en stund och sexåringen skapar egna regler. Leksak mer än spel alltså, men en kul sådan.
Spelare: Pia Hanzi, 33 år, Sindre 6 år, Vide 1,5 år
Pulldini
Antal spelare: 2-4
Tidsåtgång: 15 minuter
Betyg: 2
Kommentar: Ett enkelt spel på alla sätt. Både vad gäller att förstå men även underhållningsmässigt. Det går ut på att kunna dra av en duk från ett litet bord som det står platsmuggar och andra servisdelar på utan att någon av dem ramlar ned från bordet. Roligaste momentet är dock snurran som styr vilken aktivitet man ska göra. Ska det bli en dukdragning eller ska man få lägga till ytterligare en servisdel på bordet? Eller kanske rent av ta bort en? Spelet är snabbt över, på runt tio minuter och vann gjorde den som först lyckades dra undan duken två gånger. Ett simpelt spel, varken mer eller mindre. Vi lär inte spela det särskilt många gånger.
Spelare: Majken Berglund, 5 år, och Viktoria Berglund, 43 år
Stora sakletarspelet
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: 20–40 minuter
Betyg: 1
Kommentar: I Pettsson och Findus stora sakletarspel ska du hitta saker som behövs för olika uppdrag som vinterfiske, eller att fånga en räv. Det är fantasin som ska användas när sakerna väljs och det finns många saker att välja mellan. För många. 60 små kort ska läggas ut på spelplanen innan det kan dra igång och på varje finns fyra små bilder. Tanken är att det inte alltid ska finnas ett rätt svar utan att uppfinningsförmågan ska användas. Men möjligheterna är för många för att det ska bli roligt och kreativt. 31-åringen blev uttråkad, den spelvane femåringen fick tvingas att spela gång två och tre.
Spelare: Åsa Junkka, 31 år, och Nils Junkka, 5 år
Resan
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: 25 min
Betyg: 4
Kommentar: Ett mycket trevligt spel som passade vår familj där vi är en vuxen och ett femårigt barn. Det hela byggs upp som en sorts skattjakt efter vykort som en ska samla på sig genom besök i de nordliga länderna på spelplanen. Det var enkelt att förstå upplägget och spelet tog lagom lång tid för en femåring, 25 minuter. Att vara på resande fot runt sitt köksbord var härligt för oss båda!
Spelare: Majken Berglund, 5 år, och Viktoria Berglund, 43 år
Ritjakten
Antal spelare: 2–6
Tidsåtgång: 35 minuter
Betyg: 3
Kommentar: Med två ritfantaster i hemmet var det en fröjd öppna detta vackra spel. Men vi kom fram till att informationen från förlaget inte stämmer, ”Kan du rita en huvud-foting kan du vinna Ritjakten”. Som första rituppdrag för den mindre av oss kom ordet ninja. Det är ju svårt för vem som helst att rita. Vi hoppade därför över korten för svåra kort och körde på de som funkade, såsom nyckelpiga, paraply och morot. Tack vare det, och att vi tog bort timglasen och därmed stresspåslaget, fick vi oss en riktigt trevlig spelkväll. Men som sagt, för svårt för en femåring, mer lämpligt från tio år och uppåt.
Spelare: Majken Berglund, 5 år, och Viktoria Berglund, 43 år
Yoli Boli – a space yoghurt card game
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: ca 15 minuter
Betyg: 2 av Karin och Mikael, 3 av Stella.
Kommentar: Spelet påminner lite om en mer avancerad version av ”Finns i sjön”. Reglerna var lite svåra att förstå till en början, men när spelet väl var igång så gick spelrundan rätt fort. Ett roligt spel för de lite större barnen som man kan spela om och om igen.
Spelare: Stella Gustafsson, 10 år, Karin Gustafsson, 31 år, Mikael Johansson, 27 år
Duco
Antal spelare: 1–5
Tid: 20–30 minuter
Betyg: 3+
Detta spel går ut på att matcha symboler, färger och former. Ju bättre matchning desto högre poäng.
Vi kommer snabbt igång med spelet eftersom det är tydliga korta instruktioner och enkla regler, poängräknandet var lite bökigt i början men man kommer sen på hur man ska göra.
Minus för att det inte finns med ett litet block och penna.
Plus för att det är litet, enkelt och lätt att ta med. Passar många åldrar och att man t om kan spela det på en person.
Spelare: Lea Strand, 13 år, Stella Strand, 10 år och Monika Strand, 46 år
Labyrint
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: 40 minuter
Betyg: 4
Kommentar: Roligt spel! Förväntningarna från den yngre spelaren var höga när favoritbarnprogrammet omvandlats till spel. Och det är riktigt roligt och spännande. En rad olika tävlingsmoment ska passeras och de två robotarna Minus och Taurus är dig hela tiden i hälarna. Roligast är flykten genom labyrinten. Reglerna är enkla och spelmomenten föredömligt korta.
Spelare: Kristofer Naess, 38, Elvira Naess, 9
Triominos
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: Cirka 15 minuter
Betyg: 3
Kommentar: Triominos är en typ av Domino men med brickor med tre kanter, trianglar. Efter att ha läst instruktionerna ordentligt, (den tredje gången) så var poängsystemet inte så svårt att begripa. För de brickor du lägger ut får du det sammanlagda värdet för brickan. Extra poäng fås genom att lägga vissa geometriska former och genom att vara den första att få slut brickor. Vi tyckte alla tre att spelet var rätt kul i sin enkelhet. En fördel var att det var snabbt.
Spelare: Alf Juhlin, Eva Juhlin och Elisabeth Hedman, alla tre +55 år
Pentago triple
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: Cirka 5 min
Betyg: 2
Kommentar: Ett slags fem-i-rad där man ska skapa olika kombinationer av de färgade kulorna efter ett visst mönster som dras fram av medföljande kort. Svårigheten ökar något i och med att varje fjärdedel av spelbrickan kan vridas 90 grader åt något håll vilket ökar svårighetsgraden något. Men nja, halvkul hjärngympa men ingenting som man fastnar för någon längre stund. Finns roligare mobilappar för den här typen av abstrakt strategispel.
Spelare: Kenneth Bergström, 47 år, Jeanette Bergström, 45 år
Take it Easy
Antal spelare: 1–6
Tidsåtgång: Cirka 20 minuter
Betyg: 4+
Kommentar: Take it Easy spelade vi redan första gången 2000 och det har varit en familjefavorit sedan dess. Det här är samma spel i grund och botten, men med en extra knorr. Grundspelet går, enkelt sammanfattat, fortfarande ut på att lägga obrutna färglinjer för att få poäng. Flest poäng vinner. Det krävs både tur och skicklighet. Knorren i årets version är att även få solar och månar i linje, vilket ger extra poäng. Ett spel man inte tröttnar på. Men var är poängräkningsblocket?
Spelare: Familjen Hörtin. Tomas, 62 år, Pia, 59 år, Amanda, 26 år, Olivia, 26 år och Henrietta, 24 år
Ryktet går 2,0 – Viskleken på papper
Antal spelare: 4–8
Tidsåtgång: cirka 60 minuter
Betyg: 4
Kommentar: Spelet går ut på att var och en får var sitt ritblock, drar varsitt kort från kortleken och blir tilldelade varsitt ord. Ritblocken kommer sedan cirkulera runt bordet och samtliga spelare kommer ömsom gissa, ömsom rita i blocket, likt ”viskleken”. Spelet går ut på att när varje spelare har fått tillbaka sitt egna ritblock ska så många som möjligt gissat rätt ord.
Spelreglerna var enkla att förstå. Vi beslutade att samtliga skulle sträva efter att välja ord som även de yngsta kände till. Resultatet blev att spelet blev jämnt, vi hade nog alla lika svårt att rita och gissa orden. Lite knepigt med poängsättningen men det kan man anpassa lite som man vill för att alla ska få poäng. Det blev tokiga gissningar och mycket skratt. Ett spel för hela familjen!
Spelare: Samuel Vennberg, 8 år, Stella Gustafsson, 10 år, Noel Vennberg, 11 år, Micke Johansson, 27 år, Karin Gustafsson, 31 år, Niklas Lindgren, 34 år, Lotta Vennberg Lindgren, 39 år
Mästarnas mästare
Antal spelare: 3–6
Tidsåtgång: 60 minuter
Betyg: 3
Kommentar: Hyfsat enkla regler, men vissa moment var lite väl knepig. Till exempel misslyckades alla inblandade spelare med knoparna. Roligast är tävlingsmomenten med snabbhet, där man ska lägga siffror i rätt nummerföljd. En riktig utmaning var även minnestestet där man ska memorera färgordningar. Lite svårt för alla spelare att hänga med på samma nivå.
Spelare: Kristofer Naess, 38, Uma Naess, 11, Elvira Naess, 9, Malin Naess, 45
Röda Tråden Världen
Antal spelare: 2+
Tidsåtgång: inte angivet
Betyg: 4
Kommentar: Smart kortspel som kan spelas överallt. Genom ledtrådar som börjar på nivå 10 och blir lättare ner till 1, gissar spelarna det ställe i världen som ledtrådarna handlar om. ”Svårt” var omdömet från flera av de yngre, ”Perfekt” tyckte 13-åringarna. Spelet kan lätt göras om med handicap för äldre som spelar mot yngre så att de också har chans att gissa rätt och vinna kort.
Spelare: Alexander Byström, 10, Clara Hjelte Hall 11, Molly Sundström 11, Lukas Eriksson 10, Oskar Emmoth 11, Elias Alm 13, Elian Hagbo 13
High Concept
Antal spelare: 2–6
Tidsåtgång: cirka 45 minuter
Betyg: 2
Kommentar: Svårt att komma igång men spelat tar sig när man väl förstår reglerna. Många av de största filmsuccéerna kan beskrivas med en enda mening. En perfekt formulering som redan innan filmen är gjord kan få påtänkta skådespelare att dregla och dryga filmproducenter att villigt öppna plånboken. En sån mening kallas för ett High Concept. Det är den magiska meningen det här spelet handlar om. I spelet får du poäng om du kan gissa vilken känd film som hör ihop med vilket High Concept, och du får även skapa dina egna filmer med hjälp av att kombinera förformulerade kort. För att vinna ska du övertyga dina motspelare om att satsa pengar på just ditt High Concept.
Som sagt, svårt att komma igång, därför det relativt låga betyget. Påhittighet och verbal kompetens är en stor fördel för att lyckas.
Spelare: Mona Johansson 67, Lars-Göran Johansson 69, Marko Kilpala 49, Maria Eriksson 48, Susann Lundqvist, 46, Jens Eriksson 26, Daniel Johansson-Torneus 26
Place2
Antal spelare: 2+
Tidsåtgång: 45+
Betyg: 3
Kommentar: Det medföljande förstoringsglaset ger helt klart en ledtråd om den tänkta åldern på spelarna. Det här är inget för 15-åringar, utan premierar 30-plussaren som hunnit resa två varv runt jorden, alternativt stadigt prenumererar på resetidningar. Gifta par kan spela det utan större risk för skilsmässa i jakten på att svara rätt på bildfrågorna. Största utmaningen är att med din markör först placera in en bild på exempelvis huvudstaden Lhasa eller en lemur på det ställe på världskartan där de hör hemma, för att sedan få svara på tillhörande frågor.
Spelare: Anneli Hanno, 50, Pelle Olofsson, 49
Middagsduellen
Antal spelare: +4
Tidsåtgång: Ja ni, från en kvart till en hel festkväll
Betyg: 3
Kommentar: Känns frågesporten tam, då kan det här vara ett alternativ. I middagsduellen snurrar man en pil om vem som ska börja och sedan vem som ska vara utmanare. Ett kort plockas upp med en utmaning. Några exempel: Välj en kändis. Vem är först med att lista ut vem det är genom ja- och nejfrågor. Tävla i baklängeslimbo, vigas vinner. Utmana varandra i luftgitarr, bäst inlevelse vinner. Så ska man tycka om det här spelet krävs nog ett ganska stort gäng oblyga personer och kanske att man känner varandra väl. Folk redo för lite ”grisfestande”.
Spelare: Alf Juhlin, Eva Juhlin och Elisabeth Hedman, alla tre +55 år
Tv-seriespelet
Antal spelare: 3+ eller i lag.
Tidsåtgång: 20 minst.
Betyg: 3
Kommentar: 500 frågor i fem olika kategorier som testar dina kunskaper om tv-serier. Frågorna handlar om de senaste årens succéer som Orange is the new black, Lost, 24, Breaking bad och Girls men serierna stäcker sig flera år tillbaka i tiden. Det ska genast sägas att spelet med fördel spelas i lag för att sprida åldrarna från 15 år till de som kan den ”svart-vita” epoken. I övrigt är det trendigt och verkligen ett spel för tv-nördar.
Spelare: Mona Johansson 67, Lars-Göran Johansson 69, Marko Kilpala 49, Maria Eriksson 48, Susann Lundqvist, 46, Jens Eriksson 26, Daniel Johansson-Torneus 26