Smakfull världspremiär

Varje ölflaska från Bottenvikens bryggeri är numrerad, ölsorterna har fått namn som inspirerats av den norrbottniska snön och på varje etikett står en liten dikt. Ölpoesi, kallar bryggarmästare Mattias Bergström det. I torsdags kväll var det världspremiär på Hemmagastronomi för bryggeriets allra första ölsorter.– Simon och Hemmagastronomi delar vår passion för det lokala, det lokal-producerade och den lokala anknytningen till Norrbotten, säger Mattias Bergström.

Joakim Nilsson och Mattias  Bergström driver Bottenvikens bryggeri tillsammans. I torsdags var det världspremiär för bryggeriets första ölsorter på Hemmagastronomi i Luleå.

Joakim Nilsson och Mattias Bergström driver Bottenvikens bryggeri tillsammans. I torsdags var det världspremiär för bryggeriets första ölsorter på Hemmagastronomi i Luleå.

Foto: Elisabeth Hedman

Kultur och Nöje2014-03-22 05:00

I torsdags kväll var det världspremiär på Hemmagastronomi i Luleå när sex ölsorter från Bottenvikens Bryggeri lanserades. Du är en av delägarna i bryggeriet. Hur gick det?

– Det gick kanonbra. Det var hockeymatch samtidigt och många valde att stanna hemma i snöstormen men vi tyckte det kom precis lagom med folk.Vi fick prata av oss om öl från klockan fem till klockan nio. Det var väldigt roligt.

Ni valde att förlägga världspremiären på Hemmagastronomi. Varför det?

– Vi tycker att Simon och Hemmagastronomi delar vår passion för det lokala, det lokalproducerade och den lokala anknytningen till Norrbotten. Därför väljer vi att köra det på Hemmagastronomi. Sedan får vi se vilken mottagning det är på våran öl, det kanske inte är någon som vill dricka ölen.

Vilka ölsorter lanserade ni?

– Allihop som vi har, sex stycken. Och lagom till lanseringen av snöserien började det faktiskt snöa, och blev både snöstorm, snödrev, kanonsö...Nja, vet inte riktigt om det var det, men nysnö blev det ju definitivt.

Vad heter ölsorterna?

– De heter Snödrev, Snöstorm, Kanonsnö, Nysnö och Snöflinga. Det är de som har samma maltbas och samma bryggning. Den enda skillnaden är jästen men ölen är ändå väldigt olika. Sedan har vi en till öl, Förstan, en pale ale.

Vad är hemligheten med er öl?

– Det är vår passion för ölen och den unika kombinationen mellan mig och Joakim där vi kompletterar varandra i bryggprocessen och andra delar i skapandet av den här ölen. Plus att man måste älska det man gör. Om man inte gör det så syns det.

Varför valde ni att starta eget bryggeri?

– Både jag och Joakim har alltid hållit på med alla möjliga olika projekt vid sidan om och vi tycker om att skapa olika saker. Intresset för mat, dryck och kombinationen av smaker är ett intresse som jag och Joakim delar och vi tyckte det skulle vara kul att testa att göra sin egen öl. Det var så vi började, som hemmabryggare. Det har varit en dröm också att kunna skapa en öl och göra något gott som någon annan vill ha och kunna ha ett eget bryggeri.

Var ligger ert bryggeri?

– Vi har vår verksamhet både innei stan och i en stuga i Kalix. Vi tycker det är viktigt att vara där och kunna fixa med grejer i stugan. Vi plockar skvattram och så tar vi inspiration av naturen, jakten och det norrbottniska. Vi har en öltyp som vi kallar för Myrvattnet som vi kommer sätta i framtiden där vi använder skvattram för att sätta tonen i just den ölen. Vi tycker att det är lite kul med just skvattram för vi hittade en forskare som i början på 1900-talet tittade på medicinska effekter av skvattram och då kom han fram till att skvattram ger erotiskt färgade drömmar och kraftfulla erektioner. Så vi tror att vår öl har den kraften. Vi tycker den passar bra till ett lustfyllt möte.

Vad har ni för närmsta framtidsplaner?

– Att fortsätta brygga. Nästa öl vi kommer att brygga ska heta Islossning. För dem som undrar ”när kommer den här extra humlen som är som en käftsmäll med humle?” kommer det en sån, en dubbel-IPA.

Mattias Bergström

Ålder: 36Yrke: Arbetar som projektledare på AB Centek på Luleå Tekniska Universitet. Gjort tidigare: Disputerade 2009 inom produktinnovation på LTU. Startade tillsammans med Joakim Nilsson Bottenvikens bryggeri 2013 som ett sidoprojekt.

Aktuell: Har världspremiär för sina sex ölsorter på Hemmagastronomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!