Strejken blir teater
40 år efter den stora gruvstrejken i malmfälten rullas historien åter upp. Den här gången på en teaterscen.
Foto: lennart norman
Aktionen spred sig strax som en löpeld över malmfälten, och några timmar senare hade nästan femtusen arbetare gått ut i strejk.
Deras sak - arbetarnas sak - var en viktig politisk fråga och de strejkande fick snart både ekonomiskt och moraliskt stöd från hela landet. Och på så sätt skulle strejken 1969 komma att bli ett stort steg framåt för det fackliga arbetet.
40 år efter strejken blir den nu teater -Viskleken, skriven av America Vera-Zavala.
- Historien om gruvstrejken var det som fick mig att vilja skriva teater. Strejken förändrade svensk historia när människor i hela Sverige samlade in pengar och representanter ur strejkkommittén blev rikskända, säger den 33-åriga författaren Vera-Zavala.
Under hösten har hennes pjäs Jävla finnar turnerat med Riksteatern. Tidigare har hon skrivit Concha Tu Madre för samma institution.
Viskleken är ett samarbetsprojekt mellan Riksteatern, Giron sámi teáther och Amatörteaterföreningen i Kiruna med hjälp från bland annat Gruv12:an, Gruv4:an och Gruv135:an.
Skådespelarna som läser rollerna har alla någon form av anknytning till Norrbotten och däribland finns namn som Göran Forsmark, Björn Granath, Lena Engqvist-Forslund och Henry Stiglund.
Richard Turpin står för regin.
Premiären är satt till den 8 december i Svappavaara, då pjäsen läses och en del gruvarbetare, samt skådespelare och dramatikern America Vera-Zavala finns på plats för samtal. Den 9 december läses pjäsen i Kiruna för att sedan fortsätta till Gällivare dagen efter. Under dessa två föreställningar kommer journalisten Annika Hagström som rapporterade från strejken 1969 att medverka och leda publiksamtal.
Dessutom hålls fotoutställningar och filmvisning i anslutning till läsningarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!