Teater om utanförskapet
Hur reagerar barn inför människor som är annorlunda? Det försöker Teater Scratch ta reda på i sin nya pjäs "En Bisak", där Dan Swärdh gör återintåg som skådespelare i rollen som uteliggaren Bertil.
Foto: Kurt Engström
Det är huvuddragen i teater Scratch nya uppsättning En Bisak.
- Pjäsen bygger egentligen på improviserad teater, men den har spelats flitigt i både Danmark och Tyskland innan den kom till Sverige så vi går efter den tyska manuset, berättar Dan Swärdh.
Efter 20 år som regissör och konstnärlig ledare för teatern har han valt att vara skådespelare i pjäsen.
- Svansen viftar, säger han och skrattar lyckligt.
- När jag såg den här pjäsen så grep den inte tag i teaterchefen utan i Danne. Jag är ju en tillrättalagd kulturarbetare i dag men jag hade lika gärna kunnat sitta på kåken. Eftersom mina föräldrar jobbade som övervakare så har jag växt upp med att se människor som lever utanför samhället. Jag förstår mig på dem, de är mina kompisar. Jag pratar med dem och lyssnar på dem.
Stilen i En Bisak är mycket interaktiv. Dan Swärdh kommunicerar med barnen i sin roll som utblottad.
- Bertil är inte farlig eller psykotisk på något sätt, men annorlunda i och med sitt utanförskap. Det finns inget myspysigt över honom, utan han är en sargad och tuff figur. Kärnan har varit att inte försöka tillrättalägga rollen, säger regissören Staffan Hammar.
Tanken med det är nämligen helt i stil med Teater Scratchs nya giv.
- Vi har spelat klass och kön länge, men nu har vi valt att istället börja fokusera på samtalets läkande kraft, säger skådespelaren Charlotte Lindmark.
En Bisak riktar sig till barn i åldrarna 7-13 år.
- Forskning visar att redan en femåring har upplevt alla känslor man kan uppleva som människa och kan relatera till dessa. Därför tycker vi inte att konst för barn behöver vara så himla försiktig. Det handlar mer om att presentera den på ett sätt som barn kan ta till sig, säger Lindmark.
- När barn kommer upp i nio, tio-årsåldern börjar de upptäcka att familjen inte är allt. Det finns en omvärld och där kan inte föräldrarna rädda en hela tiden. Människor som Bertil finns överallt. Det problem vi vill att barnen ska brottas med är; vad finns det för historier bakom dessa människoöden man passerar? säger Hammar.
- Det mest spännande kommer att bli att se vad som händer med barnen när de ser pjäsen. Hur är deras humansim? Alla har inte tränats på samma sätt, säger Swärdh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!