Tjäna pengar på att ge bort saker gratis
Försäljning av musikinspelningar tillhör snart det förgångna. Däremot försvinner inte musiken. Det kan löna sig att ge bort saker gratis.
Debattören Chris Anderson har tidigare nämnts i NSD om begreppet The Long Tail. Om hur internet ger möjlighet till mer nischade marknader. Hans kommande bokprojekt heter Free och handlar om hur det är möjligt att tjäna pengar på att ge bort produkter gratis. I musikernas fall blir musikinspelningarna ett sätt sprida sitt varumärke för att sedan kunna tjäna pengar på bland annat konsertuppträdanden och försäljning av t-tröjor. Sedan är det naturligtvis en stor del av all musik som skapas utan något som helst intresse av att tjäna pengar.
Vad det gäller programvara har det sedan länge varit känt att gratis kan vara bättre än köpesvarianten. Fri programvara, varav Linux är det mest kända exemplet, är programvara vars upphovsrättsliga inskränkningar endast innebär att programmen ska få fortsätta vara fria. Fri anses av programmerarna själva inte vara detsamma som gratis, och det är en komplicerad diskussion, men enkelt uttryckt handlar det i praktiken just om det.
Adam Dunkels, 29 år, spelade i diverse punkband under sin uppväxttid i Luleå. Nu är han forskare på Swedish Institute of Computer Science, Sics, i Kista. Han gör dataprogram som finns gratis tillgängliga för nedladdning från nätet, men som belönats med Microsofts europeiska forskarpris och till och med används av amerikanska rymdstyrelsen Nasa.
"Jag känner inte att jag har gått miste om någonting. Jag känner snarare en styrka över att programvaran finns. Jag har hela tiden varit inställd på att det skulle vara öppen källkod eftersom det är forskningsresultat, och forskning ska gärna ha en ’impact’" säger Dunkels i en intervju med Metro.
För att återgå till Chris Anderson menar han att allt som blir digitalt kommer att bli gratis. Förändringarna i musikvärlden är således oåterkallerliga. Lev med det.
Eftersom detta skrivs i en traditionell dagstidning ska det naturligtvis tilläggas att övergången till gratisekonomi i vissa fall kan vara både svår och smärtsam. "Ha Ha! Your medium is dying!" sa den tecknade figuren Nelson Muntz i Simpsons. Hos många av dagspressens företag är problemet ännu inte helt löst. Från det ena till det andra kommer soulrockbandet The Vanjas att spela på Piteå Dansar och Ler i sommar. Det är svårt att låta bli att le redan nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!