Tornedalens järnvägshistoria ger utrymme för större studie

NY BOKJan BergstenTornedalens järnvägar - en gränslös historiaTrafiknostalgiska förlaget

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2012-09-18 06:00

Jan Bergstens Tornedalens järnvägar - en gränslös historia handlar om just den sorts historia det skrivs alldeles för lite av idag. När boklådorna svämmar över av böcker om andra världskriget eller biografier över statsmän är det glädjande att få en bok som behandlar vad järnvägen betytt för en region i Sverige. Här finns det man saknar i det vanliga utbudet bland dagens historieböcker: infrastrukturell utveckling, den lokala kulturens förändring och viktiga politiska beslut fattade mot militära, ekonomiska och sociala hänsyn.

Bokens största förtjänst är - förutom ämnet - det rika bildmaterialet. Varje uppslag är illustrerat och bilderna fördjupar förståelsen av den berättelse texten förmedlar. Särskilt gäller det banornas tidiga år i början av 1900-talet. Första världskriget gjorde Haparanda och Karungi till viktiga platser på den storpolitiska scenen samtidigt som den senare orten inte var mycket mer än en nybyggarstad. Detta beskrivs väl i texten, men det är bilderna som verkligen ger framställningen liv.

Till svagheterna hör ett något rörigt upplägg. Flera berättelser och redogörelser avslutas utan att fullbordas och det är gott om onödiga detaljer. I beskrivningen av kajanläggingen i Räktjärv får vi till exempel veta att: "Kajen hade 14 trappsteg. Hela projektet kostade 38 105 kronor". Varför detta är intressant förklaras dock inte.

Även när det gäller dispositionen i stort hade lite mer eftertanke varit bra. Ett kapitel om vilka olika lok som användes på banorna är säkert givande för den teknikintresserande, men det borde ha presenterats innan dessa typer av lok nämns i förbigående i tidigare kapitel. Då hade den mindre insatte läsaren sluppit undra vad som menas med A-, E-. Kd-lok etc.

Helhetsintrycket är dock att man vill veta mer. Denna 100-sidiga bok ger en spännande första inblick i vad järnvägen betytt för Tornedalen, men här finns definitivt utrymme för en större studie. Den boken är ännu inte skriven och tills den blir det fungerar Tornedalens järnvägar - en gränslös historia utmärkt som en presentation av denna spännande del av Tornedalens - och Sveriges - historia.

*
FOTNOT: Eftersom boken är författad av NSD:s kulturredaktör har en för tidningen fristående recensent anlitats. Henrik Ågren, 44 år, är bosatt i Uppsala och docent i historia vid Linköpings universitet med 1600- och 1700-talen som specialitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!