Arkitekturmuseet har fått sällskap av tre oansenliga byggnader, spektakulärt staplade ovanpå varandra. Duvslagen är konstnären och Turnerpristagaren Simon Starlings sätt att ifrågasätta det vedertagna.
Från början stod de små skjulen i hamnen i Helsingborg. De ägdes av en lokal brevduveförening, men skulle avhysas när det omfattande stadsförnyelseprojektet H plus började genomföras.
Redan från starten stack de ut i omgivningen. Simon Starling beskriver dem som "små ufon" i hamnområdet, men betonar också den sociala funktion som duvslagen fyllde i en annars ganska ogästvänlig miljö.
– Jag tyckte att det var intressant att arbeta med dem i relation till de här storslagna planerna för hamnområdet. Det var en marginaliserad historia i den här kontexten, säger han.
I Helsingborg fick duvslagen symboliskt vingar, när han med hjälp av helikopter sänkte ned dem genom taket på en utrangerad lagerlokal i hamnen. I Stockholm ville Starling först placera skjulen ovanpå Arkitektur- och designcentrums tak, men fick av säkerhetsskäl nöja sig med att placera dem framför museet.
– Jag tänker på de här byggnaderna som nomadiska strukturer, saker som kan byta mening och värde när de förflyttas. Idén om att de skulle sitta ovanpå museitaket balanserande som duvor verkade attraktiv, men nu får de balansera ovanpå varandra i stället, säger han.
Installationen Loft lift (stacked) i Stockholm görs med anledning av ett samarbete mellan Statens konstråd, Riksantikvarieämbetet, Boverket och Arkitektur- och designcentrum som har pågått sedan 2010. Den 11 december presenteras resultatet av de 13 olika projekt kring gestaltning av offentliga miljöer som har genomförts runt om i landet vid en konferens på just Arkitektur- och designcentrum.
– Anledningen till att vi har valt Simon Starling är att han har lyft fram de grundaspekter som har varit viktigast: gestaltningsfrågor, arkitektur, medinflytande, medborgarperspektiv och det kulturhistoriska perspektivet. Han sammanfattar dem i en enda bild egentligen, säger Magdalena Malm, chef för Statens konstråd.
Projektet har haft som mål att arkitekter, konstnärer och formgivare i ett så tidigt skede som möjligt ska engageras i stadsplaneringen.
– På så sätt skapar man både mänskligare och intressantare miljöer – och kanske mer komplexa situationer.