Ulveson skildrar människoöde med schack
Skådespelaren Johan Ulveson återvänder till Norrbotten där han en gång startade sin karriär. Med sig har han pjäsen "Schackspelaren" - en historia om ett starkt människoöde.
Johan Ulveson kommer tillbaka till Norrbotten för två föreställningar av pjäsen "Schackspelaren". Foto: Steff Granström
Foto:
I pjäsen Schackspelaren, baserad på Stefan Sweigs novell Människoschack, räddar schackspelet än en gång livet på en man.
- Schackspelaren är en mycket spännande historia. Den utspelar sig på en båt mellan New York och Buenos Aires någon gång under andra världskriget och handlar om den dåvarande världsmästaren i schack - Mirko Czentovic - som utmanas på ett parti under resan. Men allra mest handlar den om en av åskådarna, en Doktor B, berättar Johan Ulveson som är skådespelare i pjäsen.
Doktor B utbrister nämligen plötsligt: "Nej för Guds skull, gör det inte!" inför ett drag.
Det visar sig att han själv är autodidakt schackexpert efter att ha tillfångatagits av Gestapo och blivit isolerad under förhörstiden, utlämnad till sina egna tankar. På något sätt har han kommit över en bok om schack och ägnat sig åt tankeexperiment för att hålla sig vid sina sinnens fulla bruk.
- Pjäsen handlar mycket om vad som sker i den mänskliga hjärnan - det finns mycket freudianskt i den eftersom det var stort under den tid när novellen skrevs. Och schack är ju en stark symbol av ordning och strategi. Men överhuvudtaget är det svårt att tala om pjäsen tycker jag - säger man att den handlar om en gubbe som sitter och spelar schack vill ju ingen gå och se den. Men den är så mycket mer - den är otroligt spännande och underhållande, samtidigt som den också har en del hemska sidor, säger Ulveson.
Han gör flera roller i pjäsen ur berättarens synvinkel, eftersom det som utspelar sig på båten har många vittnen. Doktor B däremot, är skildrad inifrån i första person.
- Han är en helt "vanlig" människa som hamnar i en otroligt svår situation. Jag ser honom som en hjälte, men det är inte helt okomplicerat. Han är ju också en ganska trasig människa efter det som hänt.
Pjäsen har regisserats av den isländske skådespelaren och regissören Thor Tulinius, som själv gjort pjäsen till en succé på island.
- Det har varit väldigt bra att arbeta tillsammans med Thor eftersom han är väldigt förankrad i materialet, säger Ulveson.
Johan Ulveson kommer med Schackspelaren till Haparanda i kväll och fortsätter sedan till Boden. För honom blir Norrbotten ett kärt återseende eftersom han började sin karriär som skådespelare på Norrbottensteatern 1980, där han arbetade i fem år. Succépjäsen Så tuktas en argbigga var en av hans första produktioner i norr och han medverkade även i Seskaröspelen under två somrar.
- Det minns jag speciellt. Vi gjorde en pjäs om hungerupproren i Seskarö och jag var tvungen att lära mig rida för rollen. Jag red in på scenen och hundra statister var tvungna att fly åt alla håll, minns Ulveson och skrattar.
- Tiden i Luleå och Norrbotten var fin, jag har många goda minnen därifrån. De första yrkesverksamma åren är oerhört viktiga för en skådespelare, man lär sig nästan mer då än under själva utbildningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!