Universiteten Kinas redskap

Kultur och Nöje2015-01-10 03:00

"För den som tröttnat på tacos, chips och jordnötter – vad sägs om en rejäl dos kinesisk kulturimperialism i stället?"

Så skrev NSD:s recensent Johan E Skoglund efter att ha bevistat Peking opera i Kulturens hus i Luleå en septemberkväll förra året.

Det var Konfuciusinstitutet i Luleå som arrangerade och på plats var stadens kommunalråd, kommunfullmäktiges ordförande och universitetets rektor.

Den närvaron var knappast märklig, för diktaturen Kina har lyckats få in en fot, eller snarare en propagandamegafon, i Luleå tekniska universitet.

– Detta är en stor dag för Luleå tekniska universitet, sade Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet, enligt universitetets egen hemsida när universitetets Konfuciusinstitut invigdes i maj 2012.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke sade i sitt tal att Konfuciusinstitutet kan vidga vyerna och lovade samarbete också med Luleås kommunala grundskola och gymnasieskola: "Luleås Konfucius Institut kommer att bli en viktig del av vår regions internationalisering".

Det ingen nämnde var att enpartistaten Kinas Konfuciusinstitut är ett uttryck för hur den med institutets hjälp vill sprida sin retuscherade bild av Kina, under täckmanteln att sprida Kinas kultur och språk.

Konfuciusinstitutet blir en del av universiteten, avlönar lärare och kan därigenom avgöra ämnesvalet. 465 lärosäten runtom i världen, även i USA, har nappat och anpassat sig till en enpartistats önskemål. Här ska inte forskas om Tibet, Taiwan, falungong eller hemliga avrättningar!

Det är något egendomligt med den demokratiska världens förhållande till diktaturen Kina. Knappast något anständigt universitet skulle öppna ett Putin-styrt institut för att sprida ryska statens valda bild av Ryssland.

Eller så är det inte så egendomligt. Kapitalismen gillar den kinesiska kommunismen. De två har blivit ett. Ni minns väl den socialdemokratiskem statsministern Göran Perssons berömda yttrade efter besöket i öst: "För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet".

NSD-recensenten Johan E Skoglund beskrev en liknande kulturell stabilitet när Peking opera spelat färdigt i Kulturens hus denna septemberkväll. Konfuciusinstitutets företrädare uppmanade publiken att på kinesiska utropa "Det vara bra!" om föreställningen.

"Även om Mao i kulturrevolutionens namn förbjöd Peking opera så kanske det var så här det gick till i hans omskolningsläger", konstaterade Johan E Skoglund.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!