Utforskande opera
I "The Crystal Cabinet" förenar Piteå Kammaropera 1700-talstänkaren William Blakes idéer om att frigöra själen med dystra framtidsvisioner. Resultatet blir en nytänkande opera mitt emellan science fiction och djup filosofi.
Foto: Pär Bäckström
Ja, ni läste rätt.
I dag tycker vi förmodligen inte att kombinationen ord och bild är fullt lika konstig. Men om man gör en opera i Blakes anda måste man förstås hitta nya sätt att vara kreativ och lite "chockerande".
Därför sätter Piteå Kammaropera nu upp The Crystal Cabinet, med musik av Carl Unander-Scharin, koreograferad av Åsa Undander-Scharin och med videodesign av den dansk-franska konstnärsparet Lene Juhl och Mark Viktov.
- Vi har bland annat skapat ett interaktivt instrument som används för första gången, berättar koreografen Åsa Unander-Scharin.
Instrumentet består av en kamera som sitter monterad i taket. Den tar bilder av var dansarna och sångarna befinner sig på scenen och "översätter" sedan positionerna till koordinater som i sin tur styr de röster och ljudlandskap som finns digitala.
Videodesignen finns ständigt närvarande som en tung, visuell ingrediens. Den bygger på samma metod att kombinera text och bild som på Blakes tid, fast här blir orden som visas mer en form av designelement.
De andra visuella ingredienserna - dansarna och sångarna - rör sig också enligt ett interaktivt mönster.
- Det bygger mycket på en koreografi där dansarna liksom morfar sig från den ena positionen till den andra. Ibland målar de också fysiska bakgrunder till vad som händer i musiken eller mellan sångarna, säger Åsa Unander-Scharin.
Carl Unander-Scharin beskriver denna process som föreställningens kärna.
- Hela verket handlar om just kreativitet, och därför är det intressant att skildra just det kreativa ögonblicker, säger han.
Handlingen i The Crystal Cabinet kretsar kring mänsklighetens eventuella undergång efter svåra klimatproblem. Men förstås också kring William Blake.
- Det är lite som om man tagit William Blake och satt honom på jorden 20 år sett från och med i dag, säger regissören Keith Turnbull.
På 1700-talet var Blake långt före sin tid med tankar om spiritualism och natur.
- Blake blev ignorerad i många, många år och först på 1950-talet kom hans tankar upp till ytan igen. Kanske hade hans visioner då växt in i tiden, de om att själens centrum i själva verket är ens kreativa fantasi, säger Turnbuill.
I The Crystal Cabinet får publiken möta William Blake i en framtidsvärld där mänskligheten är på väg att förgöra sig själv. Lösningen, tror man, är att låta människornas kroppar stanna upp och istället låta själarna frigöra sig från de jordiska banden och leva fritt i fantasins värld. Paralleller till försök som gjorts i verkligheten, såsom människor som låter frysa ner sig, eller till och med till egyptiernas mumier.
Men att låta kropparna stanna upp leder i sin tur till nya problem.
- Det är en svart opera, förvisso, om man tänker på idén att vår mänskliga utveckling och våra innovationer ändå inte kan lösa alla problem. Här kommer också Blakes tankar in, om att det inte finns några separata onda eller goda element, utan allt är kombinerat i ett, säger Turnbull.
Dirigenten Mats Rondin som kommer att dirigera talar sig varm om Carl Unander-Scharins komposition.
- Här finns också det dubbla, genom att han använder sig av dels äldre instrument som cembalo och kammarmusikelement, samtidigt som här finns syntersizers och elektronisk musik. Det kan vara allt från vackra arior som smeker själen till dramatisk musik som skakar om, säger han.
Operachefen Kjell Öqvist är nöjd med denna nyskapande opera.
- Min idé om vad kammaropera är, är just att den ska utforska ny teknik och nya metoder. Stora operascener blir mer och mer rädda för att ta risker. Då är det upp till kammaroperan att utforska och utvekla operakonsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!