Utvald bland 1 200

Ingemar Raukola, 34, skådespelare med rötterna i Övertorneå och tidigare verksam i Luleå, har fått rollen som "drängen Arvid" i Svenska teaterns i Helsingfors uppsättning av Kristina från Dufvemåla.- Det var omkring 1 200 sökande, så det känns fantastiskt, säger han om utmaningen.

Ingemar Raukola i rollen som polismannen "Stefan Remu" i tv-serien Höök, som spelades in i Luleå.                Foto: Johan Paulin

Ingemar Raukola i rollen som polismannen "Stefan Remu" i tv-serien Höök, som spelades in i Luleå. Foto: Johan Paulin

Foto: Johan Paulin

Kultur och Nöje2011-04-07 06:00

Ingemar Raukola berättar så här om hur det gick till:

- Jag gick på en öppen audition med en stor jury på sex-sju personer, däribland Björn Ulveus och Benny Andersson. Jag tänkte nog att jag tagit vatten över huvudet när jag hörde alla fantastiska sångare. Jag är ju i första hand skådespelare.

- Men jag sjöng så gott jag kunde och dom gillade det. I andra skedet av proven kompade Benny själv och vi sjöng en duett ur musikalen.

Är det ditt livs roll så här långt i karriären?

- Jag har ju inte läst manuset ännu, men scenerna jag fick i proven var utmanande och kul. Jag tror nog att det kommer att bli ett av de roligaste skådisjobben jag gjort hittills.

Vad innebär rollen som Arvid?

- Jag vet inte riktigt vad rollen innebär, har som sagt bara kikat på några scener och sånger. Arvid hör väl till den enklare sorten av människor, skulle man kunna säga. Han är dräng på Nybacken och kompis till Robert. Det går ju tyvärr illa för honom i historien.

Har du själv sett Kristina från Duvemåla i Sverige?

- Nej, det har jag inte, har inte heller läst Mobergs böcker. Det tänker jag göra nu. Men jag har sett Jan Troells filmatisering av Utvandrarna/Nybyggarna och därför känner jag till berättelsen.

Ingemar Raukola är född i Övertorneå och utbildad vid teaterhögskolan i Luleå. Han har också en magisterexamen från teaterhögskolan i Helsingfors.

Som färdig skådespelare har han varit engagerad av bland andra Norrbottensteatern, Tornedalsteatern, Norrbottensmusiken och Lule Stassteater. I tv har han setts i kriminalserien Höök och som Fieteri i barnprogrammet med samma namn i Sveriges television.

Ingemar Raukola har ett gemensamt med Vilhelm Mobergs verk och det är att han har utvandrare i släkten och själv har emigrerat.

- Min mamma emigrerade från Finland till Sverige på 1970-talet och jag själv emigrerade från Sverige till Finland 2009. Och min storebror har emigrerat till Norge, så familjen är nu bosatt i tre olika länder.

Varför blev det Finland för dig?

- Har en finsk fru med familj och eftersom jag är flerspråkig så tänkte vi att båda har bättre arbetsmöjligheter i Finland.

Skiljer sig teaterlivet på Svenska teatern i Helsingfors jämfört med svenska teatrar?

- Teaterlivet i Finland ganska lika, den största skillnaden är väl att den finska teatern lutar mer mot det visuella och fysiska, medan det i Sverige ofta går mer mot det verbala och psykologiska.

Är din emigration definitiv?

- Definitiv är den väl inte, men det verkar nog som att jag blir kvar här. Jag vill ändå hålla en bra kontakt med Norrbotten och Sverige och ambitionen är att kunna arbeta i båda länderna på alla mina språk. Norrbotten är ju en del av min identitet.

Svenska Teatern ligger i hjärtat av Helsingfors och renoveras just nu. Den stora salongen förstoras till över 500 platser och första uppsättning i det renoverade teaterhuset blir just Kristina från Dufvemåla och premiären sker i februari nästa år. Det blir första teateruppsättningen av denna musikal utanför Sverige och också den största musikalsatsningen någonsin av Svenska Teatern.

Huvudrollerna i helsingforsuppsättningen av Kristina från Dufvemåla har Maria Ylipää och Robert Noack i rollerna som "Kristina" och "Karl Oskar". Robert Noack är bosatt och utexaminerad vid teaterhögskolan i Malmö.

Svenska Teatern ligger i hjärtat av Helsingfors och har två scener - Stora scenen med 503 åskådarplatser och MINI-scenen med plats för 127 personer.
I medeltal producerar Svenska Teatern 8-10 pjäser per år. Därtill kommer gästspel och samproduktioner med andra teatrar eller fria teatergrupper.
För tillfället pågår en renovering av huset. Verksamheten fortsätter under renoveringsarbetet på Alexandersteatern och på Skillnadsgatan 5.
När Svenska Teatern åter tas ibruk våren 2012 är salongen förstorad och en ny Mini-scen har byggts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!