Världen ur en tonårings pubertala ögon

Kultur och Nöje2008-05-31 06:00
När nyheten kom om att ett nytt Beyond Good & Evil är på väg fanns det två anledningar att glädjas. Dels över att förlagan var ett innovativt spel i hög klass, men också för att det var ett spel med en kvinnlig figur i huvudrollen som tog kvinnan på allvar.

Traditionellt sett är spelindustrin en mansdominerad arbetsplats. Fler och fler kvinnor tar plats i design- och produktionsrummen, men de som tillhör skaran av producenter och designchefer kan räknas på en hand. När jag skriver det här kommer jag bara på Junko Kawano, som gjorde Shadow of Memories. Det säger tyvärr ganska mycket.
Därför har spelbranschen också lidit av någon slags tonårssyndrom. En hjälte är oftast en man och när det väl är en kvinna ser hon ut som Lara Croft. Världen ur en tonårings pubertala ögon, helt enkelt. Men industrin har inte genomgående visat den här typen av fördomar. Beyond Good & Evil porträtterade reportern Jade inte bara som en hjältefigur utan också som en stark kvinna med tydliga politiska åsikter.

Just politik har annars kunnat reflekteras i betydligt fler verk. Det tydligaste av dem alla är Metal Gear Solid där frågan om kärnvapenhot är minst sagt dominerande, något som skaparen Hideo Kojima också varit tydlig med i intervjuer. På samma sätt är spel som Command & Conquer och Theme Hospital politiska, om än mer dolt. Det senare kritiserar privatiseringen av sjukvården, trots att det är ett humoristiskt spel.
Politik eller ej, det är i alla fall tydligt att fler spelskapare tar tillvara på det utrymme de har. Samtidigt vet de att spelarna blivit mer medvetna om olika politiska agendor och hur de exponeras. På gott och ont.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!