Villa, vovve, Volvo och manlig kommunikation
I media debatteras ständigt vad som är en familj och de flesta av oss är överens om att kärnfamiljs-konceptet inte längre är den enda modellen. Nu ställer Teater Scratch frågan på sin spets när de presenterar den tredje, men fristående, delen i sin trilogi om identitet och relationer.
Foto: Bengt-Åke Persson
Charlotte Lindmark från Teater Scratch gör rollen som Gunvor i denna frustande roligt politiskt inkorrekta pjäs, där fördomar ställs på sin spets för att utröna; vad är egentligen en familj?
Men Charlotte Lindmark har också ett annat alter ego i pjäsen, nämligen KGB från Norsjö som startat kommunikationskurs för män. Tillsammans med sin kompis Jörgen (spelad av Dan Swärdh) och via sin blogg där han kallar sig "Sunflower" undersöker han livets mysterier på ett sätt som man inte förknippar med fördomen om den ensamstående mannen från inlandet.
- Det är det som är intressant med både Gunvor och KGB. Den tänkande kvinnan står still i sin utveckling medan den man som man har fördomar om faktiskt är den som väljer att gå vidare, säger Dan Swärdh.
Manuset till pjäsen är skrivet av Charlotte Lindmark och Dan Swärdh har regisserat. Tanken är också att Mamma, pappa, barn är den avslutande delen i en trilogi om identiteter och relationer, där Jag och min pessimist är första delen och Jag är snäll innerst inne den andra.
- I Jag och min pessimist handlade det om ett inre självförtryck som många brottas med och i Jag är snäll innerst inne om vem man väljer att leva med och hur det påverkar ens utveckling. Mamma, pappa, barn handlar om vem man egentligen ska ha barn med. Och vad som är en familj i dag, säger Dan Swärdh.
Anledningen till att det blivit en trilogi berättar Swärdh och Lindmark, har varit att det helt enkelt funnits för mycket material kring ämnet för att baka ihop det i en enda pjäs.
- Och när man är en fri grupp kan man ta sig an större frågor så här, flikar Dan Swärdh in.
Mamma, pappa, barn får premiär i Överkalix den 21 september och kommer därefter att spelas i Norrbotten och Västerbotten för att sedan vända söderut. Föreställningar i Luleå blir det först till våren.
- Pjäsen riktar sig till vuxna och jag tror att många som sett de andra kommer att vara intresserade av den här också, säger Swärdh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!