En av utställarna är den prisbelönta dokumentärfotografen Elin Berge. I Elin Berges dokumentära fotografi används kameran för att synliggöra och reflektera över samtida fenomen. Med fotografens blick utforskar hon olika grupper av kvinnor som begränsas av stereotypa föreställningar. Hon skildrar kvinnorna som handlingskraftiga och starka, mitt i en verklighet av förtryckande strukturer. I utställningen Queejna/Queen visas bilder ur Elin Berges tidigare serier som gjorts mellan 2004 och 2018: Suicide Girls, Slöjor, Bara Bröst, Drottninglandet, Kungariket, Predators och Awakening (pågående arbete).

Gittan Jönssons måleri och tredimensionella verk rör sig ofta kring temat makt och kön, ofta med en humoristiskt anslag. Ett återkommande tema är ”dammsugerskan” som återkommer i de mest skilda situationer. Hon är en erkänd konstnär yrkesverksam sedan slutet av sextiotalet.

Med utställningen ”Korsdrag” vill Gittan Jönsson skapa en plats där konstens vindar får blåsa fritt. Titeln anspelar på att vädra ut, att släppa in vindar, att bli lite omskakad. Det finns inte bara en sanning utan flera, inte bara en verklighet utan flera, menar hon.

Artikelbild

| ”Dammsugerskan” är ett återkommande tema för Gittan Jönsson, konstnär. ?

Elin Berges utställning pågår till och med den 4 november och Gittan Jönssons till den 17 oktober.

Som extra bonus visas, samma dag kl 14 och 16 på Galleri Syster, Gittan Jönssons film Parallella linjer– ett kvinnohistoriskt dokument. Den är en film med intervjuer, en personlig spaning efter den feministiska rörelsens avtryck i konstvärlden. Dessutom visas orignalteckningar ur hennes och Kristina Abelli Elanders seriealbum Prinsessor utan panik.