Även Sverige en del av den svarta historien

Det finns svarta kapitel i Sveriges historia. Också Sverige ägnade sig åt slavhandel med svarta människor.

Journalisten och författaren Amat Levin pratade om sin bok ”Svart historia” på biblioteket i Luleå.

Journalisten och författaren Amat Levin pratade om sin bok ”Svart historia” på biblioteket i Luleå.

Foto: Hans Olov Ohlson

Litteratur2022-09-02 10:36

Det berättade författaren Amat Levin när han på biblioteket i Luleå pratade om sin bok ”Svart historia” med Denise Bergström, doktorand vid Luleå tekniska universitet.

Sverige skaffade på 1600-talet en koloni i dagens Ghana. Det var ursprungligen en handelsstation, men byggdes om till ett fort som fick namnet Carlsborg.

– Sverige försökte ge sig in i slavhandeln, men det var svår konkurrens, sa han.

Efter bara 13 år förlorade svenskarna stället till danskarna, men minnena finns kvar. Levin har besökt Cape Coast Castle, tre timmar från Ghanas huvudstad Accra. Han upplevde det ”otroligt hemskt” att se de trånga, mörka källarrummen där tusentals svarta en gång suttit inspärrade och plågade.

Sent på 1700-talet skaffade sig Sverige en ny koloni på Saint-Barthélemy, där slavhandeln också pågick under vidriga förhållanden. 

Sveriges beteende är inslag i den svarta historia som Amat Levin skildrar i sin bok, men det är ingenting som det talas om i svenska skolor.

– Men det är värt att ta upp. Det är inget att sopa under mattan. Det är värt att veta, ansåg han.

I sin bok har han gjort nedstick och lyft fram personer och livsöden genom historien, från 3 000 före Kristus till 1980-talet. 

– Inte enbart afrikanernas historia, utan svarta människors historia runt om i världen. Det är en historia som folk kan allra minst om, menade han.

Afrikas historia blev länge bara förmedlad via de gamla kolonialmakterna, som om den startade när européerna kom dit.

– De svarta har inte fått stå i centrum för sin egen historia.

Det har varit omöjligt att ducka för det lidande som kolonialismen och slavhandeln medförde, så hans bok är inte den muntraste läsningen. Boken är en utveckling av den sajt och det instagramkonto han startade för några år sedan, titulerade just Svart historia. 

Levin har sina rötter i Gambia och hans ambition är att försöka bredda och nyansera den ofta fördomsfulla bilden av Afrika och afrikaner, även de som hamnat i andra länder. 

Han hoppas göra kunskapen mer lättillgänglig och lockande. Varje kapitel är avslutat med rekommenderad vidare läsning.

– Kan jag peka nån i rätt riktning, då kan de läsa lite mer av riktiga historiker. Jag hoppas det kan väcka nya tankar. Det är viktigt att vi fortsätter vidga våra vyer.

Samtalet i biblioteket var kopplat till Luleå Konsthalls utställning ”Att tänka annorlunda”, där flera deltagande konstnärer har sitt ursprung i Afrika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!