Iakttagelser längs spåret på en resa genom Norrbotten

Nyutgivningen av Eyvind Johnsons "Vinterresa i Norrbotten" presenterades på Bodens stadsbibliotek på lördagen. "Man kan läsa den hur många gånger som helst", säger Börje Ulander, ordförande i Eyvind Johnson-sällskapets Bodenavdelning.

Eyvind Johnsons brorson Ola Jonsson med hustrun Ingrid närvarade vid lördagens evenemang i Boden.

Eyvind Johnsons brorson Ola Jonsson med hustrun Ingrid närvarade vid lördagens evenemang i Boden.

Foto: Hanna Aspegren

Litteratur2023-04-23 17:11

En nätt, vackert blå volym prydd av en illustration av en bit järnvägsräls blev resultatet sedan Eyvind Johnson-sällskapet och det Luleåbaserade förlaget Black Island Books samarbetat kring en återutgivning av Eyvind Johnsons textsamling "Vinterresa i Norrbotten " från 1955. 

– Språket. Berättelserna. Man kan läsa boken hur många gånger som helst, sammanfattar ordföranden för Eyvind Johnson-sällskapets Bodenavdelning, Börje Ulander.

Texterna publicerades ursprungligen i form av en serie resebrev i Dagens Nyheter och Stockholmstidningen, efter en föredragsresa medelst tåg som författaren företog i december 1954 till Luleå, Kiruna och Boden. Föredragen hade planerats i samband med utgivningen av antologin "Litterärt i Norr – en Norrbottensantologi" där Johnson medverkade tillsammans med tretton andra författare.

"Vinterresa i Norrbotten" består av korta skisser, med dubbelbottnade iakttagelser av platser och människor som Johnson möter längs med spåret sammanvävda med minnesbilder från uppväxten, framskrivna med Johnsons karaktäristiska ironi och människokännedom. Samlingen, som senast utkom 1984, har varit nästintill omöjlig att få tag på i många år och det var med påtaglig stolthet som Börje Ulander i lördags presenterade boken för en nyfiken publik på Bodens stadsbibliotek. 

Bland åhörarna på biblioteket återfanns författarens brorson Ola Jonsson med hustrun Ingrid, och Ulander lyfte fram att textsamlingen faktiskt är tillägnad minnet av Johnsons bror Helmer. I boken skildras också brödernas promenad genom ett vinterkallt Boden då författaren berättade om olika episoder från sin ungdoms stad: ”Där ligger Stora bion som blev – vad var det? Metropol? En metropol i ens tidiga liv.”

– Det är ett tidsdokument, påpekade Börje Ulander om resebreven: pojkupplevelserna som speglas i ett annat perspektiv hos författaren som kanske just vid den tiden stod på toppen av sin kapacitet. 

– Det kommer minnen, från resor och från olika sätt att skriva, platser och personer som kommer tillbaka i någon skepnad i hans böcker, säger han.

När resebreven skrevs hade Johnson tagit en paus i arbetet med den delvis självbiografiska romanen "Tidens gång", ett projekt som dock följde med honom i tankarna under tågresan. Bakom sig hade han "Romanen om Olof", "Krilon-sviten" och "Strändernas svall" – som gavs ut 1934–37, 1941–43 respektive 1946 – och några år senare skulle han komma att skriva "Hans nådes tid", den rika, historiska roman som 1962 belönades med Nordiska rådets litteraturpris. 

Eyvind Johnson kunde alltså från sitt 1950-tal med vid blick se både bakåt och framåt i sitt omfattande författarskap. 

Bibliotekschefen Fredrik Rönnberg, som var med och ordnade lördagens evenemang, berättade:

– Det är en viktig del av bibliotekets verksamhet att uppmärksamma lokala författare, och Eyvind Johnson är den främste vi har. Våra exemplar av" Vinterresa i Norrbotten" har blivit väldigt nötta och slitna, så det är också glädjande att det kommer en nyutgåva. 

Efter en fikapaus tog förläggaren Peo Rask vid. Till publikens uppskattning läste han upp valda avsnitt ur boken. Han uttryckte en förhoppning om att boken ska kunna nå ut till många, och kanske särskilt till unga och nysvenskar som bor i Norrbotten. Boken är enligt Rask lättillgänglig och lagom lång, och den kan ge läsaren ”mycket kunskap som många norrbottningar inte vet om.” Men den främsta anledningen till att han länge har velat ge ut boken på nytt är dock dess fina, lediga språk och det direkta tilltalet: 

– Man känner bokstavligen: det här sitter han och skriver på tåget, säger han.

"Vinterresa i Norrbotten" kommer även att möta huvudstadspubliken, då Eyvind Johnson-sällskapet presenterar boken på Aspuddens bokhandel den 25 april med skådespelaren Lennart Jähkel som uppläsare. Jähkel har under senare tid fått mycket uppskattning för sin inläsning av "Romanen om Olof" som sändes i Sveriges radio i höstas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!