Texter som vill förmedla tröst, hopp och eftertanke

Norrbottniska kulturarbetare, coronatid – och hopp. Det är ingredienserna som format skriften ”Tankar i coronans tid”.

Charlotte Lindmark.

Charlotte Lindmark.

Foto: Mattias Forsberg

Litteratur2020-04-14 12:15

Musikern och författaren Svante Lindqvist fick idén när han körde omkring i sin gamla Saab:

– Jag kom på att vi borde göra något som är lite gladare, men ändå med något slags botten, under de här tiderna. 

– Om man jobbar med kulturfrågor ska man fråga sig när man ska agera för att vara till hjälp. Och det är just vid såna här tillfällen vi ska klippa till och göra något som ger tröst, uppmuntran och en stund för eftertanke: Vad gör jag, vart ska jag, vad har jag att glädjas åt just nu?

Svante Lindqvist får något lurigt i rösten när han säger:

– Hembrännarna i Gällivare kanske har gått över till att sälja handsprit, det är bättre affärer för dem.

Han fortsätter i samma stil:

– Jag tänkte att jag och två musikerkollegor skulle spela utanför Smedjan i Luleå och kalla oss för ”Riskgruppen”. Men det törs vi inte, säger han och blir allvarlig när han tillägger:

– Sjukdom och död är tyvärr en del av livet, vi glömmer bort det med jämna mellanrum. Men glädjen måste alltid finnas där, trots den insikten. 

För skådespelaren Charlotte Lindmark var frågan om att skriva välkommen:

– Jag blev eld och lågor. Svante hörde av sig till mig när jag var så fruktansvärt understimulerad och moloken, så det var helt rätt i tid. 

Hon har skrivit mycket genom åren, men oftast för scen.

– Det roliga den här gången var att texterna bara bubblade ur mig, det var så lätt att skriva. Jag kände mig så fri. Och sen tänkte jag ”men gud, vad poetiskt det blev”, det visste jag inte. Jag överraskade mig själv.

Fyra texter, varav tre är nyskrivna, är hennes bidrag:

– En handlar om rädsla och är från min föreställning ”O/roligt liv”, i en text skriver jag om min pappa. Och en av mina favoriter slutar med meningen ”Är jag i förklimakteriet?”, säger hon och skrattar.

Hon hoppas att texterna ska ge hopp, och tar som exempel en del av Karl Petersens förord:

– Han skriver om influensan asiaten, jag tycker det blir ett skönt tidsperspektiv på det hela. Det är inte första gången mänskligheten är med om det här, även om det är annorlunda nu när det är så globalt och stort. Men det som förenar texterna är kulturarbetare, coronatid och hopp.

Även författaren Lars Hedström och journalisten och författaren Hans Olov Ohlson medverkar i ”Tankar i coronans tid” som kommer ut den 30 april.                              

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!