Illustratörens sommar bjuder på nya tekniker

Gamla berättelser får nytt liv i Fanny Felicia Svanbergs konstverk som skapas med broderier, skulpturer och snickeri. I projektet ”Skillingnytt till kaffet” testar illustratören nya tekniker och material.

Fanny Felicia Svanbergs konstnärliga uttryck tar sig nya vägar, exempelvis i broderi.

Fanny Felicia Svanbergs konstnärliga uttryck tar sig nya vägar, exempelvis i broderi.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2022-07-31 09:00

Broderiet som växer fram ur Fanny Felicia Svanbergs händer berättar en historia. Ett avkapat finger och en apa är hämtade ur berättelsen som en äldre man delat med sig av till henne, kompositören Bo Selinder och producenten Lotta Karlsson. Trion har åkt runt i Norrbotten och Västerbotten och pratat med sju personer i 80-90-årsåldern. Utifrån samtalen växer både en sångföreställning och sju konstverk fram.

– Vi har ägnat en stor del av sommaren till fikastunderna och nu jobbar jag med tredimensionella konstverk. Vi har premiär i oktober.

Det är bara nio månader sedan Fanny Felicia Svanberg återvände till Luleå. Hon har bott sju år i Finland, där hon läste finska och konst, och har pluggat tre år i Umeå. Innan dess har hon både prövat vingarna i Göteborg och på en rad turistorter i fjällvärlden.

– Jag har hunnit bo på så många ställen att jag har tappat kollen tidsordningen. Min mormor brukar säga att jag borde skriva ner alla ställen jag bott på, skrattar Fanny Felicia Svanberg.

För stunden bor hon i alla fall längs en idyllisk grusväg i Björsbyn, där hon hyr ett litet, rött gårdshus, med ängar och betande hästar runt knuten.

Hon är tjejen som växte upp i Svartöstan och alltid gillat att rita och måla. På gymnasiet gick hon estetprogrammet med teaterinriktning och hon var med och bildade en teatergrupp som hade föreställningar på Lillan. Tecknandet fanns alltid med vid sidan om.

När hon flyttat till Göteborg väcktes idén om att skapa en ABC-bok med industritema. Fanny Felicia Svanberg kontaktade Peo Rask på Black island books.

– Han gillade idén men tyckte att vi behövde bygga berättelsen utifrån en person. På så vis växte Felicia Fahlander fram och det kom att bli fem bilderböcker i samma serie. När vi gjorde den sista boken utgick vi ifrån mina bilder, i stället för tvärtom. Det blev jättebra.

Fanny Feicia Svanberg har inte bara illustrerat bilderböcker, hon har också skapat skivomslag och affischer. När musikern Bo Selinder berättade att han gjort en melodifestival för skolföreställningar erbjöd hon sig att ta fram en kostym till något av numren. Det blev en jättestor sagohatt, full med mjukisdjur!

När Fanny Felicia Svanberg sedan skrev och illustrerade barnboken ”Kom öde ö rädd” och Bo Selinder valde att göra en musikal av den skapade hon alla kostymer till föreställningen.

– Det var fantastiskt att få sy råttsvansarna och skapa karaktärerna på riktigt. Till hösten åker föreställningen ut på en skolturné i länet, i Norrbottensmusiken regi. Det känns jättekul.

Strax efter att Fanny Felicia Svanberg valde att flytta till Umeå från Finland för att plugga en branschutbildning för museer och kulturevenemang slog pandemin till.

– Gränserna stängdes och jag och min dåvarande särbo kunde inte ses. Sedan övergick universitetet till distansutbildning. Så visst påverkade pandemin mig. Jag valde att göra som många andra och skaffade mig en pandemihund. Bibbi är två år nu och världens roligaste vovve. Hon är på sommarkollo hos min mormor på Seskarö just nu.

Fanny Felicia Svanberg är just nu uppslukad av att skapa konstverk utifrån de gamla människornas berättelser. Men hon har också hunnit med roadtrip till Tromsö i Norge.

– Kanske blir det någon till resa senare i höst, men just nu är det så roligt att jobba med alla nya tekniker. Jag har inte tid att vara ledig.

FAKTA

Namn: Fanny Felicia Svanberg, 34.

Bor: I ett litet gårdshus i Björsbyn.

Gör: Illustratör och konstnär. Jobbar extra på Norrbottens museum.

Familj: Lilla blandrasvovven Bibbi och sambon Jonas.

Särskilt stolt över: ”En vägg med undervattenstema som jag målade på Universeum direkt efter gymnasiet.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!