Saftigt med rimmat

Julklappsrim i all Àra, men att rimma maten Àr en riktig höjdare. Saftigare kött och fisk gÄr knappt att uppbringa.

Husmanskost. Rimmad oxbringa Àr svensk husmanskost nÀr den Àr som bÀst. Gör den sjÀlv eller köp fÀrdig.

Husmanskost. Rimmad oxbringa Àr svensk husmanskost nÀr den Àr som bÀst. Gör den sjÀlv eller köp fÀrdig.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat2016-12-31 06:00

Att rimma Àr en gammal svensk konserveringsmetod som börjar komma i ropet igen. Och det ska vi vara glada för. Det Àr nÀmligen inte bara skrattretande enkelt, det Àr ocksÄ en av de mest effektiva teknikerna för saftigast tÀnkbara resultat.

Förr rimmade man kött och fisk för att fÄ maten att hÄlla lÀngre. I dag gör vi det mest för smakens skull. Proceduren gÄr helt enkelt ut pÄ att blanda vatten med salt, och i vissa fall Àven socker samt en del kryddor, och lÄta rÄvaran ligga till sig i lagen för att sedan tillagas varsamt pÄ valfritt vis.

Man kan ocksÄ torrimma med en blandning av salt och socker, ungefÀr som att grava, bara det att man i det hÀr fallet anvÀnder mindre mÀngd socker. Rimmar du lax bör du tÀnka pÄ att anvÀnda odlad lax, alternativt frysa den i minst tre dygn innan.

Viktigt vid rimning Àr ocksÄ att anvÀnda "vanligt" salt, det vill sÀga koksalt - inte mineralsalt och liknande varianter som inte har samma konserverande effekt.

AnvÀnder du en sÄ kallad rimlag kan du smaksÀtta vÀtskan med i princip alltifrÄn te till Àppeljuice och öl. Genom rimning trÀnger smakerna in pÄ djupet av rÄvaran. Resultatet blir saftigt, lite smÄsalt och suverÀnt gott - oavsett hur du vÀljer att tillaga det efterÄt. Rimmade rÄvaror Àr till exempel kalasgoda att lÀgga pÄ grillen, röka eller lÄngsamlaga i ugnen.

Den mest typiska rimmade rÀtten av dem alla Àr sÄ klart julskinkan. Och sÄ gröten förstÄs. Rim som rim.

Rimmad lax med fuskstuvad dillpotatis

Till 4 portioner, 25 minuter alt. 2 dygn för rimning

HÀr gÄr det att fuska med fÀrdigköpt rimmad lax - om man inte vill göra sin egen. Dessutom har jag fuskat lite till genom att köra med fÀrdigtÀrnad fryst potatis. Mycket smidigt.

Rimmad lax:

1 sida fÀrsk benfri odlad laxfilé (cirka 150 g per portion)

1 1/2 dl salt

3/4 dl socker

Blanda salt och socker. Gnid in blandningen pÄ laxens bÄda sidor. LÀgg den med den skinnfria sidan nedÄt i en form. TÀck med plastfolie och lÄt stÄ i kylen i minst 2 dygn.

Stuvad potatis:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1-2 tsk senapspulver

1 dl vitt vin

cirka 3 dl mjölk eller grÀdde (eller hÀlften av varje)

1/2 citron, skal och saft

salt

nymalen svartpeppar

800 g fryst tÀrnad potatis

cirka 1 1/2 dl grovhackad dill

1-2 tsk rosépeppar

SmÀlt smör i en kastrull. Pudra över mjöl och senapspulver och rör ihop. SpÀd med vinet och vispa. TillsÀtt sedan lite mjölk eller grÀdde i taget under stÀndig vispning tills du fÄr en lagom tjock redning. Smaka av med skal och saft frÄn citronen samt salt och peppar. LÀgg i potatisen och vÀnd runt ordentligt. Koka pÄ svag vÀrme under lock i cirka 5-10 minuter, eller tills potatisen kÀnns genomkokt. VÀnd ned dillen och smula över rosépeppar.

Servera med rumstemperad rimmad lax.

Snabbrimmad torsk med brynt citronsmör och tomat

Till 4 portioner, 25 minuter

Favorit i repris. Blixtsnabb och kanonbra vardagsrÀtt nÀr man har laddat frysen med torsk i portionsbitar.

4 portionsbitar fryst torsk

cirka 2 msk salt

25 g smör

1/2 citron, skal och saft

10-15 smÄ tomater, gÀrna i olika fÀrger

1/2 kruka fÀrsk basilika

nymalen svartpeppar

Att Àta till:

kokt potatis eller potatismos

Klipp loss de frusna torskbitarna ur plasten. LÀgg dem i en kastrull med salt och sÄ pass mycket vatten att det tÀcker fisken ordentligt. Rör om sÄ att saltet löser upp sig. LÄt stÄ i 10-15 min.

StÀll kastrullen pÄ plattan, sÀtt pÄ lock och koka upp. Dra sedan bort frÄn vÀrmen och lÄt stÄ i 5-10 min.

SmÀlt smöret under tiden tills det börjar dofta nötigt. TillsÀtt rivet citronskal och pressad saft. HÀll i tomaterna skurna i bitar och blanda runt. TillsÀtt basilika och svartpeppar.

Lyft försiktigt upp torskbitarna och lÀgg upp pÄ tallrikar. Fördela tomatsmöret över. Garnera med lite extra basilikablad och servera.

Servera med kokt potatis eller potatismos.

Rimmad oxbringa med rotfruktsbuljong

Till 4 portioner, 2-3 timmar

Svensk husmanskost nÀr den Àr som bÀst. Rotfrukter passar fint till. FÀrdigrimmad oxbringa finns att köpa, men det Àr inte svÄrt att rimma den sjÀlv.

Oxbringa:

800 gram oxbringa, gÀrna nÀtad

1 l vatten

1 dl salt

2 lagerblad

1 tsk timjan

5 vitpepparkorn

Koka upp vatten i en stor kastrull. TillsÀtt salt, lagerblad och hel vitpeppar. LÄt kallna.

LÀgg oxbringan i en bunke som Àr nÀstan lika stor som köttstycket och som gÄr att försluta. HÀll över lagen, sÀtt pÄ lock och lÄt ligga i kylen i 2 dygn. HÀll av lagen.

Rotfruktsbuljong:

Den rimmade oxbringa

vatten

1 tsk torkad timjan eller nÄgra fÀrska kvistar

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

cirka 500 g blandade rotfrukter, t ex morötter, palsternacka, rotselleri

1 purjolök, i bitar

100 g grönkÄl

1 liten knippa bladpersilja

Att Àta till:

pepparrot

dijonsenap

LÀgg köttet i en kastrull med sÄ pass mycket kallt vatten att det tÀcker. LÄt sakta koka upp. Skumma noga.

TillsÀtt salt, timjan, lagerblad och peppar. LÄt sakta sjuda under lock i cirka 2 timmar eller tills köttet lossnar lÀtt nÀr man sticker en gaffel i det. LÄt svalna i buljongen, gÀrna under press. Ta upp köttet och skiva det tvÀrsöver muskelfibrerna, men spara buljongen.

Skala rotfrukterna och skÀr i ganska stora bitar. LÀgg dem i buljongen och koka tills de precis mjuknat. TillsÀtt purjo och grönkÄl riven i bitar mot slutet.

Fördela köttet i djupa tallrikar. SlÄ pÄ rotfruktsbuljongen. Strö över hackad persilja och servera med riven pepparrot och dijonsenap.

Rimmad kycklingfilé med rotmos och örtdressing

Till 4 portioner, 1 timme + 5 timmars rimning

UtmÀrkt sÀtt att fÄ kycklingen extra saftig.

Kyckling:

4 kycklingfiléer

1/2 dl salt

1 1/2 l vatten

nÄgra kvistar fÀrsk timjan

3 vitlöksklyftor

1 l hönsbuljong

Koka upp salt och vatten tillsammans med timjan och skalade vitlöksklyftor skurna i bitar. LÄt svalna. LÀgg i kycklingen och lÄt ligga och rimma i minst 5 timmar (helst över natten). Ta upp och torka av.

Koka upp buljongen i en kastrull, lÀgg i filéerna, sÀnk vÀrmen och sjud tills de Àr genomkokta, cirka 15 minuter eller tills köttsaften Àr genomskinlig nÀr du gör ett provsnitt.

Rotmos:

1 kg kÄlrot

3 schalottenlökar

2 liter grönsaksbuljong

5 cm fÀrsk ingefÀra

1-2 lime

2 tsk chipotlepaste

50 g smör

1 knippa bladpersilja

1 dl kÀrnfria svarta oliver (gÀrna kalamata)

salt

nymalen svart- eller vitpeppar

Skala och skÀr kÄlroten i bitar. Skala schalottenlöken och lÀgg i en rymlig kastrull tillsammans med kÄlrotsbitarna. HÀll över grönsaksbuljongen, koka upp och sÀnk vÀrmen. LÄt koka under lock tills kÄlroten mjuknat, cirka 20-30 minuter.

LÄt rinna av i durkslag, men spara lite av buljongen i en bunke undertill. HÀll tillbaka kÄlrotsbitarna och löken i kastrullen och mixa med mixerstav. TillsÀtt riven ingefÀra, rivet limeskal, lite limesaft, chipotlepaste och smör. SpÀd med den sparade buljongen till önskad konsistens.

Smaka av med salt, rikligt med peppar och eventuellt lite extra lime.

Örtdressing:

2 dl valfria fÀrska örter, t ex dragon, persilja, basilika

1/2 citron, saften

1/2 dl olivolja

salt

Mixa örter med citronsaft. TillsÀtt lite olja i taget och fortsÀtt mixa tills det blandas. Smaka av med salt.

Servera tillsammans med rotmoset den rimmade kycklingen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!