Ämnet andra världskriget är outtömligt för författare och filmmakare. I Sverige hade vi inte mycket till krig, men vad gör det. Det finns alltid något även i utkanten att skriva om. Jan-Olof Nilsson har tagit uti med det han kallar "svenska krigsbrudar" och deras förbindelser med amerikanska flygare, hur de fick ihop det och ibland blev med barn. De lämnades ofta kvar med det faderlösa barnet, men det fanns de som fick ett fast förhållande "over there".

Det är en rad sådana förhållanden som Nilsson skildrar. Det är nästan alltid i Dalarna, det är alltid så vackert i dessa trakter och det är alltid vackra dalkullor som faller för de alltid så charmiga amerikanska flygarna som nödlandat i Sverige, skadskjutna under bombangreppen mot Tyskland.

Det är liksom samma historia som upprepar sig. Tonen är lättsam, ingen sorg vilar över de övergivna ensamstående mammorna och de faderlösa barnen går vidare i livet utan större problem. En del får ett lyckligt återseende av den far de aldrig sett.

Artikelbild

Det liknar lättsamma, hurtiga tidningsreportage som samlats till en bok. Historierna som berättas har en lika blank och välpolerad yta som bokens blanka omslag. Ja, Sverige och svenskarna kanske var lyckliga just dessa år när amerikanarna kom som en skänk från ovan och tyskarna dundrade förbi i permittenttågen. Ja, vad vet vi som inte levde då. Var riket fritt från ledsamheter?

I vart fall blir bilden just den av Jan-Olof Nilssons bok som i mycket är koncentrerad till krigsåren i Dalarna. Han gör tre nedslag i Norrbotten, först om brittiska Lancaster-flygplanet "Easy Elsie" som nödlandades i Porjus, sedan lite om tillresta sydsvenska "tornsvalor" som från torn i Tornedalen spanade mot fienden och så "De blå näsornas klubb" om de amerikanska flygarna på Kallax. Men då har Jan-Olof Nilsson hamnat vid sidan av ämnet, för Norrbotten har tydligen inga krigsbrudar värda att berätta om.

"Lucky strike" är ett gammalt känt amerikansk cigarettmärke. Men det betyder också att "ha tur". Hade krigsbrudarna tur, eller var det egentligen de amerikanska flygarna som slapp några månaders krig? Det lyckas inte Jan-Olof Nilsson reda ut.