I veckans avsnitt av podcasten This American life var rubriken Kids logic. Det vill säga barns sätt att se och förstå saker. I en av berättelserna pratar en pappa om sin fyraåring som undrar varför vi firar jul. Ni vet, det där om Jesus.
Fyraåringen blir nyfiken och de köper en barnbibel. Texten som hon funderar mest över är den gamla klassikern om hur man ska behandla sin nästa såsom sig själv. Pappan förklarar, så gott det går. En tid senare, när de är ute och åker bil, passerar de en gammal kyrka med ett krucifix utanför.
- Vem är det där? utbrister fyraåringen.
Slutet på historien om Jesus hade de aldrig talat om. Ja, det där är Jesus, berättar pappan. På den tiden var hans budskap så kontroversiellt och ansågs så farligt att han blev dödad för det, fortsätter han.
En tid senare är barnen lediga från skolan. Familjen sitter och bläddrar i tidningen och en bild på Martin Luther King dyker upp. Den frågvisa fyraåringen undrar naturligtvis vem det är. Pappan förklarar att det är på grund av honom de är lediga från skolan. Följdfrågan blir såklart varför? Och det här är ganska svårt att förklara för ett barn. Men pappan berättar att Luther King var en predikant och idag är det hans födelsedag.
- Som Jesus? utbrister dottern.
Ja, som Jesus men han hade ett budskap. Han tyckte att alla skulle behandlas lika oavsett hur man såg ut. Dottern tänker en stund, sedan frågar hon:
- Dödade de honom med?
Jag är på inga sätt en kyrkans man. I min mening har religion mest missbrukats för egna vinningar. Men den här lilla historien berörde mig ändå djupt. Särskilt nu när hatet är så påtagligt. Att vi inte kommit längre på 2 000 år är något som bara inte går in i min hjärna. Visst kan det vara så att rädsla och hat alltid funnits i samma utsträckning men med modern teknik är det lättare att nå ut. Hur ska vi få ett slut på allt hat?
Med en dåres envishet hävdar jag att vi måste börja från grunden. Vi måste vidga våra barns medvetanden. Tolerans föder förståelse, förståelse kväver rädslan som är roten till hatet. Jag undrar om man fortfarande visar The Wave i skolorna? Filmen om en lärare som genomför ett experiment när klassen undrar hur folket i Tyskland blint följde nazismens hatpolitik. Annars kanske American history X vore något?
Det saknas ju inte direkt referenser inom populärkulturen. Själv blev jag en smula hatisk när Star wars hamnade i Disneys händer men jag har valt att inte frukta. För om Yoda har lärt mig något är det att: Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering.
Vi har faktiskt inget att frukta - utom fruktan själv.