Sprid ljus över ondskan är bokens titel och det är just vad författaren vill göra genom att i romanens form berätta det som döljer sig inom den sektliknande laestadianismen, i Sverige och i Finland.
– Jag har fått frågan varför jag lägger mig i, men jag ser det som min skyldighet att delge allmänheten det jag funnit i mina efterforskningar. Jag har utsatts för en antydan till hot under arbetet. På Teneriffa var det en laestadian som förklarade att Gud skulle straffa mig och straffet skulle verkställas av en människa.
Lawe Söderholm är 77 år under vinterhalvåret bosatt på Teneriffa, men har en bakgrund som konsult och turismexpert i Norrbotten. Han har också anlitats av turismbranschen i Nya Zeeland.
Skrivandet kom igång under senare delen av livet och Sprid ljus över ondskan är den sjunde boken.
– Det var för två år sedan jag började forska laestadianismen. En god vän sammanförde mig med en 38-årig kvinna. Hon hade sju barn och berättade sin historia om sitt tidigare liv som laestadiansk hustru, om misshandel och våldtäkter i äktenskapet.
Hennes berättelse grep Lawe Söderholm och han började göra efterforskningar, lyssnade på fler vittnesmål. Den 38-åriga kvinnan var inte ensam om sina erfarenheter. Lawe Söderholm begav sig till Finland och läste på om rättsfall i de laestadianska församlingarna, om rättegångar som handlade om kvinnomisshandel, om våldtäkter i hemmen och även om pedofiler.
– Av de 80 fallen var det tio av gärningsmännen predikanter. Journalisten på Österbottens Tidning som avslöjade vad som försiggick beskrev det som lagförts bara som toppen på ett isberg.
Lawe Söderholm beskriver hur laestadianförsamlingarna hanterar gärningsmännen och att de inte fäster någon vikt vid de allmänna lagarna.
– Församlingarna döljer det som upptäcks. Gärningsmannen kan under söndagsbönen få förlåtelse för det han gjort och sedan får det inte tas upp igen. Offret blir däremot uthängd och utfryst. En kvinna som jag skriver om utsattes för 200 våldtäkter av sin man, men inom laestadianismen finns inget som heter våldtäkt inom äktenskapet.
Den 38-åtriga sjubarnsmamman som först gav sitt vittnesmål för Lawe Söderholm hade stått inför två val.
– Det var att skilja sig eller ta sitt liv. Det är båda den värsta synd en laestadian kan begå. Hon valde att skilja sig och blev utfryst.
Lawe Söderholm har personligen ljusa minnen av en varm laestadianism, den som hans morfar och mormor stod för och som hans mamma också hade sympatier för.
– Därför blir jag förskräckt, arg och äcklad när jag läser om hur vissa laestadianer beter sig av det jag fått mig berättat av barn och kvinnor som upplevt sitt helvete med personer som är fanatiker, barnmisshandlare, våldtäktsmän och pedofiler.
– Jag känner laestadianer och de flesta av dem är vanliga, hederliga människor, men de döljer brottslingarna i församlingen.
Lawe Söderholm beskriver rättsfall i Finland knutna till laestadianer, men i Sverige har ännu inga brott övergrepp lagförts.
– Det är värre i Finland, men det som händer i Sverige måste också upp på bordet.