Känslofyllt om återvändande och en stadsflytt

radioteater. Ann-Helén Laestadius radiopjäs ”Bromsgatan 8B” sänds i dag.

radioteater. Ann-Helén Laestadius radiopjäs ”Bromsgatan 8B” sänds i dag.

Foto: lina norberg juuso

RADIOTEATER 2014-04-12 03:55

Om ursprunget, rötterna, om att återvända för att bli hel igen och sorgen över att barndomens trygghet inte längre finns kvar, handlar Ann-Helén Laestadius radiopjäs Bromsgatan 8B. Det är en första dramatisering om det som nu händer i Kiruna, stadens förvandling när gruvan tränger på.

Huvudperson är Karin som återvänder till sin barndomsstad och barndomsgata efter 20 år. Hon lämnade Kiruna sedan hon förlorat allt, sin mamma, sin pappa och sin bror i en trafikolycka, flydde undan medlidandet och blickarna.

Hon tänkte aldrig återvända, men nu gör hon det för att skriva en bok om barndomsgatan, intervjua barndomskamraterna som stannat kvar, de andra gruvarbetarungarna, och lyssna på deras röster om stadsflytten.

Hon går genom staden i den knarrande snön och förstår inte varför kirunaborna inte protesterar mot att det fina stadshuset ska rivas och hon förstår inte hur kyrkan ska kunna flyttas.

Kirunaborna visar ingen sorg över stadsflytten. Flytt förresten. Det är ingen flyttning, det är en stadsrivning. Arkitekterna som nu tar våra drömmar, säger en av dem hon intervjuar.

Hon besöker mannen som nu bor i den lägenhet där hon växte upp, där hon formades, där tryggheten fanns i att alla var lika, alla pappor jobbade på "LK", alla röstade rött och alla prenumererade på NSD.

Det är en flerdimensionell historia som Ann-Helén Laestadius berättar. Det är till en del en skildring av staden Kiruna som måste flytta, men lika mycket om uppbrott och återvändande, ursprungets betydelse för alla människor.

Huvudpersonen Karin förlorade hela sin familj, hade inga anhöriga kvar, men när hon nu återvänder får hon veta att hon är släkt med en av kvinnorna som bor kvar på Bromsgatan, allt enligt en samisk släktbok. Hon står inte ensam längre. Då vet hon också att hon har samiskt påbrå. I sin mage bär hon ett sent tillkommet barn, en dansksvensk tillkommen genom en sjätte insemination i Köpenhamn, den nstad hon aldrig skulle besöka. Den staden var hennes brors resmål när den svåra olyckan inträffade.

Laestadius halvtimme är känslofylld när den skildrar gruvsalvornas omvandling av en hemstad och hur ett återvändande också kan omvandla en sökande människa.

RADIOTEATER

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!