NY BOK
Ulrika Hansson
Jaktlaget
Schilts & Söderströms
Måsinvasionen vid några sjöar i hembygden inspirerade Ulrika Hansson till sin debutbok ”Jaktlaget”. Boken var nominerad till det prestigefyllda Runebergspriset i Finland 2021. Boken är utgiven på förlaget Schildts & Söderströms.
Byns vackra Langsjön är invaderad av tusentals måsar som smutsar ner och förstör. En kakofoni av oljud. Terjärvborna, speciellt de som bor runt sjön är uppretade. Hos beslutsfattarna antingen de finns i Vasa, Helsingfors eller Bryssel finns inget stöd att hämta. ”De skyddar fåglar istället för folk.” Jaktlaget i Terjärv eller en del av det beslutar sig för att idka civil olydnad.
Bengt och Solveig har sitt hemman och strandbastu vid sjön. Gården har gått i arv i flera generationer. Döttrarna finns i södra Finland och kommer hem på somrarna. Nu tvekar de på grund av måsarnas terror. Bengt blir drivande i jaktlaget för att måsarna måste bort. En i jaktlaget konstaterar: ”När man ser hur myndigheterna försvarar vargstammen så skulle det inte förvåna mig om de beordrar hit polisens insatsstyrka för att ge måsarna upprättelse.”
Christers och Inger är en annan familjekonstellation i byn. Christer är jaktlagets trotjänare och stöttepelare. Han varnar för olaglig jakt oavsett om det rör sig om varg, skarv eller måsar. Christer och Ingers äktenskap är olyckligt men konventionerna i den lilla orten förhindrar ett uppbrott. Sonen studerar i södra Finland. När Inger beslutar sig för att lämna mannen konstaterar denne lakoniskt ”Vad är det för idé att pensionerade kärringar flyttar ut fem för döden.”
Ulrika Hansson skriver om konflikter, vänskap, gemenskap och känslan av att höra till en liten ort i glesbygd långt från trängsel Finland (Helsingfors, Åbo, Tammerfors). ”Vi kommer att hålla varandra om ryggen när vi är inkontinenta och minnessvaga.”
Männen diskuterar i jaktlaget hur måsarna skall utrotas. Kvinnorna samlas i gruppverksamhet i kyrkan och samtalar kring ämnen som tacksamhet och tålamod. Den obstinata och olyckliga Inger vill utbrista ”tobak och brännvin” när hon skall berätta vad hon är tacksam över, men hejdar sig. Men gemenskapen finns där i gruppen, i det lilla samhället där man bryr sig om varandra. Inger får hjälpa till att servera vid begravningar.
I det stora perspektivet står naturens artrikedom mot människans rätt oavsett om det gäller varg, skarv eller måsar. I det lilla perspektivet skriver Ulrika Hansson om människor i glesbygd utan negativa schabloner. Christer, som är gift med Ingrid, beskrivs inte som någon våldsman eller alkoholist utan bara som svår att leva med.
Jaktlaget tar saken i egna händer. Ammunition införskaffas i den närbelägna helt finskspråkiga grannkommunen. Möjligtvis kan man tolka in vissa negativa schabloner om majoritetsbefolkningen i ett Österbotten där språk- och kulturbarriären ibland är skarp. Man skrider till verket och måsarna utrotas.
Även ett familjedrama utspelas.
Romanen beskriver trovärdiga romanpersoner ur ett glesbygdperspektiv. Ulrika Hansson är en av många författare som hämtar inspiration från sitt Österbotten. Med skarpt sinne för lokala detaljer och stor insyn i det djupt mänskliga berättar hon om en österbottnisk by och människorna som bor där.