Järvträsk är en by i södra utkanten av Norrbotten, ligger i Arvidsjaurs kommun och inte så långt från Glommersträsk. Där växte Malin Johansson upp, men efter studenten styrde hon, som många andra, söderut. Det blev så långt söderut i landet som möjligt och där i Malmö har hon nu, vid 27 års ålder, blivit med bok.

- Jag vet inte varifrån mitt skrivbehov kommer. Ingen i släkten har skrivit något, inte min bror och inte mina föräldrar.

Det tog två år att skriva boken och det blev en kärlekshistoria, en lång trånad efter grabben i studentrummet bredvid. Det blir ett år av festande, besvikelser, hopp och förtvivlan innan huvudpersonen Joanna får sin Linus. Vägen dit kantas av fester, en hel del alkohol, baksmällor och sex.

Artikelbild

Malin Johansson skrev en roman om studentliv i Malmö och det blev en 380 sidor lång kärlekshistoria.

Malin Johansson är en duktig berättare som fyller transportsträckan till det lyckliga slutet också med roliga inslag och fint tecknade personer. Varför ett lyckligt slut?

- Jag testade lite olika slut men det kändes som att lura läsaren om det inte blev ett lyckligt. Det är som en feelgood-roman och ett tråkigt slut hade inte känts bra.

Malin Johansson har inspirerats av Stephen Kings bok Att skriva, att han är så produktiv. En svensk författare som hon också gillar är Lina Forss. Kär lek? bjuder på nyskapande bildspråk. Huvudpersonen Joanna beskriver till exempel att hennes kärlek Linus är så söt att hennes ögon får diabetes.

- Det är som en allergisk reaktion, man ser suddigt när man är kär, förklarar hon.

Artikelbild

Malin Johansson skrev en roman om studentliv i Malmö och det blev en 380 sidor lång kärlekshistoria.

Romanen handlar mycket om kontakter via internet, alltså Facebook, msn, twitter, epost och andra så kallade sociala medier. Det är en bok i tiden och då är tiden knapp för en bokutgivare. Därför blev det eget förlag.

- Jag skickade in manuset till flera förlag, blev refuserad, fick fina utlåtanden och de bad mig skriva om och återkomma. Men det tog så lång tid och jag tröttnade på att vänta. En bok som handlar så mycket om hur man umgås på internet kan inte vänta så länge, då hade den blivit helt ute.

Så i juli kom de första bokexemplaren från det digitala tryckeriet. Den första upplagan såldes snabbt slut och nu är en ny på gång.

- Det här är den bok som det bloggas mest om på internet just nu. Det finns en sida som mäter sådant. Jag är själv mycket aktiv med bokblogg och Twitter. Många har kunnat följa hela processen i mitt bokarbete.

På bokomslaget anger Malin Johansson tydligt att innehållet "bygger på verkliga händelser".

- När jag skrivit nästan klart hade jag testläsare och den vanliga kommentaren var att en del av det som berättas aldrig skulle hända, en del skulle inte sägas eller göras i verkligheten. Men för mig är det en sann bild av studentlivet, absolut.

En del vänner har känt igen sig, andra har frågat om de finns med och uttryckt besvikelse när Malin Johansson förklarat att de inte är förebilder i romanen.

- De flesta tycker det är roligt, men inte alla. Om jag förlorat vänner? Det hoppas jag att jag inte gjort, jag tror snarare att jag fått fler.

Efter skrivklådan som födde Kär lek? väntar nu något helt annat för Malin Johansson. Hon har dragit till hemtrakterna för att skriva om grannbyn Gallejaur.

- Det blir en fackbok om ett natur- och kulturreservat. Jag jobbade i turistrestaurangen i Gallejaur och fann att det saknades något för turisterna att köpa.

Det blir en bok med skrönor och berättelser om hur det var förr - långt innan grannumgänge blev en kär lek i digitala nätverk.