Norskt drama om gränsliv i krigstid

Vodka, vatten och Glasnost – en foxtrot för tre!Regi och dramaturgi: Bente S. AndersenText Ingeborg ArvolaMusik:Jurgita MiezelyteKoreograf: Patrik HäggströmSkådespelare: Turid Skoglund och Jan Egil EngnesDansare: Nikolay ShchetnevMusiker: Sergey Gromov

Sergey Gromov med dragspel och Jan Egil Engnes.

Sergey Gromov med dragspel och Jan Egil Engnes.

Foto: Yngve Gronvik

TEATER2014-03-04 11:14

Föreställningen skildrar några människors liv och tankar. Gemensamt är att de har upplevt tiden före, under och efter andra världskriget. Det handlar om att vi som människor hela tiden måste välja, val som får konsekvenser. Våra drömmar som inte alltid slår in, tillvaron blir ju som bekant oftast annorlunda än man tänkt sig.

En kvinna som var partisan beskriver livet på ömse sidor om gränsen mellan Sovjetunionen och Norge. Hon och hennes kamraters information ledde till att ett krigskepp sänktes. Hur man firade och dansade i Kirkenes när kriget var över. Hon berättar också om att hon hade svårt att förstå varför gränsen mot Norge stängdes efter kriget, -Det var ju vi som befriade Norge från nazisterna!

En rysk man berättar om hur han vägrade skjuta mot människor, blev tillfångatagen av tyskarna och placerad i fångläger. När han efter kriget släpptes så hamnade han i straffarbete i Sibirien.

Tredje karaktären ber sin mor att stoppa strumporna eftersom han ska till Moskva. Vännerna tror att han brinner för kommunismen när det i själva egentligen handlar om att han förälskat sig i en sjuksköterska från Moskva. Han når aldrig Moskva utan hamnar istället med sin norska Regine i Kiruna.

Nyskriven musik på dragspel, enkel smakfull scenografi och effektfull ljussättning bidrar till att föreställningen får högsta betyg

Föreställningen manar verkligen till eftertanke och reflektion och får mig att återigen omvärdera min västerländska historiesyn vilket jag gjorde redan i början av 80-talet när jag tillbringade några somrar i nordöstra Norge

Uppväxt med skräcken för ryssen hade jag mina cementerade åsikter angående förhållandet mellan Natoanslutna Norge och Sovjetunionen tämligen klara. Vi åkte bort till gränsen och konstaterade att det inte fanns någon taggtråd eller minerat område mellan länderna, bara röda gränsmarkeringar.

– Ni måste komma ihåg att det var ryssen som befriade oss från nazisterna upplyste gränsvakterna oss. Vi har aldrig betraktat ryssen som fiende. Gränsen har aldrig varit mer stängd än att man kunnat knalla över för att sedan komma tillbaka!

FAKTA Samovarteatern

Samovarteatern i Kirkenes är en professionell teater som grundades av Bente S. Andersen 1990.

Teaterns mål är att skapa unika föreställningar som sätter fokus på eller ställer frågor till samtiden.

Ensemblen har idag 8 fastanställda och engagerar varje år mellan 15 och 35 kulturutövare till olika projekt och produktioner. Samarbetet sker främst med kulturarbetare rån Ryssland, Baltikum och Norden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!