Hildegard Skowasch var hemma i Berlin när hon hörde ett rykte om ett konstresidens i Luleå. När hon sökte på nätet så visade det sig stämma. 

– Jag såg att det var öppet för vem som helst att söka. Så det gjorde jag och här är jag, berättar hon. 

Att komma till Luleå och helhjärtat få ägna sig åt sitt konstnärskap har varit väldigt berikande och nyttigt. Med drygt tre veckor kvar av vistelsen konstaterar hon att hon fått mycket gjort. 

Artikelbild

| "Det är intressant att se hur saker förändras när man sätter dem i nya sammanhang", säger Hildegard Skowasch som återanvänder ett tryck som hon tidigare inte var nöjd med.

– Jag kommer från en stor stad med många människor och mycket ljud. Här är allt så lugnt. Bilarna stannar och släpper över mig vid övergångsställena och människor är väldigt trevliga. Här kan jag helt fokusera på att arbeta med nya verk och får många nya intryck. Det är underbart att som konstnär kunna få leva så. 

Hildegard Skowasch jobbar i många olika tekniker, mest känd är hon kanske för de stora skulpturerna i papper. Men på senare år har andra tekniker fått ta mer tid och uppmärksamhet. 

– När jag funderade över vad jag ville göra under min tid i Luleå så ville jag utveckla linoleumgravyr. Jag bad en vän teckna min siluett och det har jag sedan fört över på linoleum. Genom att flytta runt dem så skapas också nya intressanta bilder. Jag har också arbetat med keramik och de ska glaseras snart så att de hinner bli klara till utställningen innan jag åker hem i november. 

Under helgens Bok och bild kommer Hildegard Skowasch även föreläsa om sitt konstnärliga arbete. 

Konstresidenset i Norrbotten genomförs på sju orter i länet. Syftet är att få in nya konstnärliga perspektiv till Norrbotten samtidigt som konstnärliga samarbeten ger ny kunskapöver kulturella och nationella gränser.