GÄSTKRÖNIKA Nu är det lite drygt ett år kvar till riksdagsvalet. Arbetslösheten var i juni 9,1 procent. 9,1 procent! Nästan en på tio är arbetslös. Regeringen Reinfeldt har både 2006 och 2010 haft som paradfråga att bryta utanförskapet och att få fler i jobb.

Regeringen pratar och pratar om att gå från en bidragspolitik till - ja till vad då?

Istället för att utveckla välfärdssystemet har regeringen tagit pengar från vård, skola och omsorg och stoppat dem i fickorna på bland annat företagen. Här är det fråga om bidrag. Arbetsgivare som anställer de under 26 år har kraftigt subventionerade arbetsgivaravgifter. Rent bidrag till arbetsgivare eller hur? Flera undersökningar visar att det inte ger vare sig fler anställda eller fler arbetade timmar.

Men pengar från välfärdssystemet har också gått till redan välbeställda genom bland annat slopad förmögenhetsskatt.

Jobbskatteavdragen har gett mest till de som tjänar mycket. En deltidsanställd restaurangarbetare har inte märkt av några jobbskatteavdrag.

Men nu har valrörelsen så sakta rullat igång. Regeringen har det svettigt, inte bara för att det i skrivande stund råder sommarhetta, utan på grund av dåliga opinionssiffror. Centern och Kristdemokraterna ligger ibland under, ibland lite över riksdagsspärren. Moderaterna tappar också jämfört med valet 2010.

Men trots allt prat om lågkonjunktur och kris i euro länder kommer regeringen med Anders Borg (M) i spetsen att försöka förföra väljarkåren genom uppblåsta löften om mer i plånboken.

Att arbetslöshetsavgiften ska tas bort har Reinfeldt redan annonserat under Almedalsveckan. Sen kommer ett till jobbskatteavdrag. Pensionärerna får lägre skatt och barnfamiljerna får höjt barnbidrag. För de sjuka kommer inget för det pågår ju en stor statlig utredning. Och sen har vi ju Vattenfall som en joker i leken.

Allt detta kommer att presenteras inför valet. Hittills har läget varit för bekymmersamt men lagom till valåret kommer allt att vända och då finns det utrymme. Om min gissning slår in försöker Anders Borg göra alla glada, de som arbetar, barnfamiljer, pensionärer och arbetslösa. Alla utom mig och andra som vill ha ett annat samhälle.

När det är dags att lägga rösten i riksdagsvalet glöm inte åren som gått. Glöm inte att allt fler måste gå till socialen. Glöm inte alla de som inte har råd med sin medicin. Glöm inte alla som idag är utan arbetslöshetsförsäkring för de hade inte råd med a-kassa när borgarna införde arbetslöshetsavgiften. Glöm inte alla privata vårdgivare som tjänar pengar, till och med stora pengar, för att människor är sjuka eller i behov av omvårdnad.

Glöm inte att vi alla är vinnare om ALLA är med. Om alla kan leva ett anständigt liv.