LEDARE “Det jag har fokuserat mest på är att dramatisera först och främst hans framtidsdystopi, som handlar om hur han ser på en socialdemokratisk framtid, där han tror att människor kommer att dö välfärdsdöden, och att svenska befolkningen kan delas upp i dårar och sovhjärnor.”

Fredrik Reinfeldts gamla bok “Det sovande folket” kommer att bli teater. Citatet kommer från den dramatiker som gjort ett manus av boken.

Vad det egentligen innebär att dö välfärdsdöden vet jag inte riktigt, men jag ser framför mig hur människor ligger som mätta katter i solen. Att välfärdssamhället serverar dem smörstekta sparvar på silverfat tills de dör. Det är ingen risk nu, kan vi konstatera.

Det var förra våren som Centerpartiet gick ut med att man vill se sänkta ingångslöner. I Ekot sa partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor att alla grupper som står lite utanför arbetsmarknaden borde få hjälp i form av lägre ingångslöner. Ungefär 20-25 procent lägre lön tyckte hon var rimligt för äldre, invandrare, lågutbildade och ungdomar. Med sådan hjälp behöver man ingen fiende.

Dagens Nyheter berättade igår om två tjejer som får dela på en lön. De tjänar 35 kronor i timmen, jobbar nio timmar om dagen sex dagar i veckan på sitt sommarjobb som bärförsäljare. LO i Stockholm upptäcker fyra fall av barnarbete i veckan under sommaren, och ofta är det bärförsäljning. Förra året fick en anställd ett baseballträ från sin chef för att kunna försvara sig mot rånare. Inga smörstekta sparvar där direkt.

I förrgår skrev en forskare en debattartikel i Dagens Nyheter, där han argumenterade för att sänka rösträttsåldern till 16 år. Dagens unga har vad som krävs, menade han. Lorentz Tovatt, som är språkrör för miljöpartiets ungdomsförbund, gick ett steg längre. Han skrev att forskaren har rätt, och att rösträttsåldern ska avskaffas helt på sikt. Kärnan i hans resonemang är att alla argument som används mot att barn ska få rösta, också går att använda mot andra grupper i samhället. Statsministern tar nog det som ett tecken på att dårar och sovhjärnor finns.

Det är många år sedan Fredrik Reinfeldt skrev en bok om det sovande folket. Han var ung då. Eller ja, yngre. Han var 30 år. Det har inte gått så långt som Reinfeldt befarade. Men kanske finns några sovhjärnor i hans närhet. Ett parti som tycker att unga, lågutbildade och äldre ska sänka sina löner för att regeringen låter arbetslösheten skena kan nog kallas både sovhjärnor och dårar.

Avslutningsvis: Igår skrev jag i min ledare att den svenska ambassaden i Moskva bör hissa regnbågsflaggan, eftersom Ryssland infört lagar mot homosexuell propaganda. Samma dag så kom beskedet att det inte kommer ske, eftersom det bryter mot något slags praxis som utrikesdepartementet (UD) har. Tidigare i år så hängde både svenska och finska ambassaden i Kosovo ut regnbågsflaggor på den internationella dagen mot homo- och transfobi. UD säger att det bestämde sig ambassaderna själva för. Vi får väl se vilket humör personalen i Moskva vaknar på de närmsta dagarna. Jag hoppas det är ett modigt humör.