Under sommaren har Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson sorterat i de 20 pärmar med tidningsurklipp som han sparat ihop under ett långt liv som politiker och statlig ämbetsman.
När jag träffar honom reflekterar han över hur debattklimatet har brutaliserats och hur personangreppen blivit fler - till exempel i läsarkommentarerna till tidningsartiklar på Internet.
Han varnar för att ett högt politiskt tonläge och hårda personangrepp riskerar att trigga gång väldigt mörka krafter.
"Efter det som skett i Norge har alla ett ansvar för att befinna sig. Oavsett om man är politiker eller företräder intresseorganisationer som LO eller SNF måste man tänka på vad man säger och hur man uttrycker sig.", betonar Per-Ola Eriksson.
Det betyder inte att Per-Ola Eriksson är emot debatt eller kritisk granskning.
"Men jag säger som Norges statsminister Jens Stoltenberg: Vi kan diskutera och formulera oss vänligare, utan att ge avkall på våra grundläggande uppfattningar", understryker han.
Det är ord som manar till eftertanke hos alla som deltar i samhällsdiskussionen. Ofta passeras en gräns där kritisk debatt förvandlas till förtäckta hot och personliga förolämpningar.
Själv har den norrbottniske landshövdingen hamnat i skottgluggen för sin hantering av strandskyddet. Delar av miljörörelsen har gått i spinn.
Men Per-Ola Eriksson konstaterar att hans åsikter ligger väl i linje med de nya strandskyddsreglerna. Lagstiftaren talat om att det ska finnas lokala och regionala variationer.
"Miljöminister Andreas Carlgren är tydlig: Vi kan inte ha samma regler för strandskyddet i Arjeplog som i Stockholms skärgård", säger han.
Strax före sommaren blev det klart att regeringen förlänger Per-Ola Erikssons förordnande som landshövding till 31 juli 2012.
"Sedan får vi ser hur det blir", säger Eriksson.
Han har i alla fall bestämt sig för att jobba ända in i kaklet med de regionala utvecklingsfrågorna.
Bland annat ger han helhjärtat stöd till Luleås arbete med etableringen av de stora serverhallarna på Porsön.
"Det handlar inte bara om serverhallarna. Om ett storföretag gör en så stor investering kommer fler att haka på. Det kommer att ge effekter i hela Fyrkanten (Luleå-Boden-Piteå-Älvsbyn)", säger Eriksson.
En annan fråga som engagerar Per-Ola Eriksson är bygget av Norrbotniabanan, en ny kustjärnväg från Umeå-Luleå.
"Jag får positiva vibbar från infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Det är knappast en fråga om utan när banan kommer", säger Per-Ola Eriksson.
Vi får hoppas att det inte dröjer alltför länge och att Eriksson kan få "positiva vibbar" från fler ledamöter i regeringen.
Just nu investeras det för fulla muggar i länets basindustrier. Vi kan även se en positiv utveckling av nyföretagandet.
Men ska den goda utvecklingen hålla i sig gäller det att infrastrukturen är i toppskick. Företagen behöver snabba, miljövänliga och effektiva kommunikationer.
Därför gäller det att höga vederbörande i regeringskansliet lyssnar på Eriksson och andra som kämpar för Norrbotniabanan och andra infrastruktursatsningar i norr.
De rödgröna riksdagspartierna har redan tagit ställning för en byggstart av första etappen av Norrbotniabanan senast 2014.
En borgerlig regering borde kunna göra samma sak.