Anna Gustafsson är Norrbottens framtid

Nästan 200 miljarder kronor ska investeras i Norrbotten de kommande åtta åren, visar en kartläggning som Gällivare kommun har gjort för Dagens Industri. 200 miljarder! Siffran svindlar - och visar vilken otrolig kraft som finns i vårt län. Nu gäller det att använda kraften rätt. Mångfald och öppenhet måste bli självklara ledord.

Ledare2011-07-20 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Hur mycket är 200 miljarder kronor egentligen? De kommande investeringarna i Norrbotten kan jämföras med de 71 miljarder kronor som hela den svenska industrin investerade förra året.

Eller så kan man ta den berömda chipsjämförelsen. I våras blev en moderat landstingspolitiker i Stockholm rikskänd när han påstod att 100 kronors prishöjning på månadskortet i kollektivtrafiken inte var mer än tre chipspåsar. Om man räknar med att en chipspåse kostar 25 kronor motsvarar investeringarna i Norrbotten åtta miljarder chipspåsar. Det är en himla massa chips det.

Nåväl, åter till allvaret. Vårt län står alltså inför en investeringsboom utan dess like. Vindkraften och skogsnäringen ska växa så det knakar. Gruvnäringens expansion i Kiruna, Gällivare och Pajala kräver stora investeringar i kommunikationer, bostäder och hela stadsflyttar. Även bioenergin och vattenkraften expanderar.

- Tittar man tio år framåt talar vi om kanske 3500 fler jobb bara i Gällivare kommun, säger utvecklingschefen Ulf Hansson i Dagens Industri.

Tidningen berättar historien om Anna Gustafsson i Gällivare. 23 år gammal, när hennes far drabbades av en hjärnblödning, blev hon vd för J-E Gustafsson

Maskin AB med hundra anställda.Knappt en månad senare var hon tvungen att säga upp halva personalen och sätta två dotterbolag i konkurs. Bara ett år efter krisen har Anna Gustafsson ökat försäljningen med 50 procent och vänt resultatet till vinst.

Dagens Industri frågar om hon, som ung kvinnlig chef i den mansdominerade gruvindustrin, brukar få några jobbiga kommentarer. Anna Gustafsson svarar att hon generellt har fått ett fantastiskt stöd från personalen och omgivningen. Men:

- Visst händer det att jag får höra en del. Som till exempel den gången när jag hade ett viktigt möte på LKAB och någon frågade om jag inte skulle ta med mig någon vuxen.

Detta är Norrbottens stora utmaning. Om investeringarna i vårt län ska lyckas måste vi skapa ett samhällsklimat där människor trivs och känner att de kan utvecklas. Vi vet att många unga kvinnor lämnar Norrbotten. De har helt enkelt för litet livsutrymme här. Föreställningen om "den riktiga norrbottningen" som "en riktig man" sitter fortfarande djupt.

Framtidens framgångar hänger på om Norrbotten förmår kombinera det gamla med det nya och det tekniska med det kreativa. Vi måste lyckas attrahera en ny generation norrbottningar som vill vara med och bygga länet starkt. Basindustrin behöver rekrytera både kvinnor och utlandsfödda för att kunna möta framtidens behov.

Investeringarna i basindustrin måste gå hand i hand med investeringar i mångfald och öppenhet.