Även segrarna ska kunna dömas
Även segrarna ska kunna dömas
Foto:
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
EU har ställt krav att Serbien måste göra upp med sitt förflutna om man vill ha en framtid i Unionen. Krigsförbrytarna först, sedan kan vi tala om EU-medlemskap; det har varit tågordningen. "Det är ett viktigt steg för Serbiens närmande till Europeiska Unionen", säger ordförandelandet Frankrike efter gripandet av Karadzic. Det är precis vad den nya regeringen Belgrad vill höra. Kanske är det så att man länge haft koll på den förre presidenten och kunde välja en bra tidpunkt för gripandet.
Nu sitter Karadzic i förvar och världen väntar att även hans ÖB Ratko Mladic ska få göra en resa till Holland. Det är viktigt att även generalen grips innan EU öppnar dörren på vid gavel för Serbien. Dessutom kan man förmoda att Karadzic och Mladic båda haft mäktiga vänner som självfallet utgör en belastning för den sköra serbiska demokratin.
Beskedet om gripandet av den forne presidenten i utbrytarrepubliken Srpska är självfallet inte enbart en serbisk eller europeisk angelägenhet. Budskapet är nämligen att politiker inte kan räkna med någon fri lejd. Den som misstänks för grova brott mot mänskligheten ska inte kunna dra sig tillbaka till en bungalow, onåbar för den internationella rättvisan. En statschefspost eller regeringschefspost ger inte immunitet.
En åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har begärt att Sudans president Omar al-Bashir ska gripas. Det är en unik begäran. För första gången kommer åtal att väckas mot en sittande statschef. Åtalspunkterna är blytunga: folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Darfurregionen i västra Sudan. Omar al-Bashir har inte gripits och det är väl inte sannolikt att han snart hamnar i en cell i Haag. Men markeringen är viktig. Alla beslut en politisk ledare fattar kan en dag komma att granskas av internationella jurister. Uttrycket "inre angelägenhet" kan inte frita någon från ansvar.
Men den juridiska prövningen får allra störst värde den dag också en segrare kan ställas till svars. USA och Storbritannien inledde kriget mot Irak på falska grunder. Saddam Hussein påstods ha mängder med massförstörelsevapen som på kort tid kunde nå London. USA:s utrikesminister Colin Powell visade suddiga bilder i FN som ett slags bevis för att vapnen existerade.
Trupper från Ryssland har begått vidriga övergrepp i andra länder utan att det lett till åtal.
Om politiker i mäktiga länder aldrig ställs till svars försvagar det på sikt trovärdigheten. En del kan vifta undan ICC som en konstruktion som den rika världen använder mot den fattiga. Då kan hela den sköra skapelsen falla, vilket vore en stor förlust.