Bilden måste nyanseras

Den bästa brottsförebyggande medicinen är, trots allt, en jämlikhetsinriktad politik.

Enligt Januariavtalet ska Polismyndigheten växa med ytterligare 10.000 anställda i hela landet till 2024.

Enligt Januariavtalet ska Polismyndigheten växa med ytterligare 10.000 anställda i hela landet till 2024.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2020-01-08 04:46
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

På nyårsafton skrev Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson och partiets just nu mest högprofilerade företrädare, ett Facebook-inlägg om att han hamnat mitt i den samhällsdebatten av "tråkiga anledningar".

"Otryggheten har ökat markant och de många skjutningarna och sprängningarna blivit vardagsmat. Man kan alltid hävda att det är ännu värre någon annanstans, men det är en klen tröst för alla som oroar sig för sig själva eller för sina nära och kära", påstod Forssell.

Forssells bild av brottsutvecklingen tål emellertid att nyanseras.

Sant är att det finns en oroande utveckling i delar av landet, särskilt i socialt utsatta områden. Det förekommer skjutningar, sprängningar och personrån.

Å andra sidan är det ett faktum att det dödliga våldet i Sverige minskar. Dagens nivå, motsvarande omkring 1 fall per 100 000 i befolkningen, är faktiskt lägre än nivån i början av 90-talet, när antalet fall var omkring 1,3–1,4 per 100 000 i befolkningen. 

Det betyder emellertid inte att regeringen kan rycka på axlarna åt skjutningar och sprängningar. För en S-ledd regering måste det alltid vara en självklar uppgift att människor ska känna trygghet i sin vardag, oavsett om de bor i Rosengård, Rinkeby eller Råneå.

En del sker nu också för att skapa ett tryggare Sverige. Justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg har tagit flera initiativ.

Polisen har idag nästan 3.500 fler anställda jämfört med 2016. Det utbildas tre gånger fler så många poliser som under alliansregeringen. Enligt Januariavtalet ska Polismyndigheten växa med ytterligare 10.000 anställda i hela landet till 2024.

Straffen har skärpts bland annat för grova våldsbrott, allvarliga narkotikabrott och grovt vapenbrott. Polisen har fått nya verktyg för att komma åt kriminella med bättre möjligheter till husrannsakningar, kameraövervakning och avlyssning.

Men det räcker inte med bara tuffare tag från ministrarna på Justitiedepartementet. Även socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark måste involveras i arbetet. 

Socialtjänst, fritidsverksamhet, skola och jobbpolitik är nyckelfaktorer för att komma till rätta med problemen långsiktigt.

Den bästa brottsförebyggande medicinen är, trots allt, en jämlikhetsinriktad politik som ser till att skapa vettiga villkor för alla som bor och växer upp i Sverige. Unga män som hamnar i utanförskap förvandlas lätt till tickande sociala bomber.