Björnjakt och valaffischering

NSD:s Peter Swedenmark tycker att valaffischerna bidrar till att höja valtemperaturen. På bilden presenterar Lars Ohly Vänsterpartiets valaffischer.

NSD:s Peter Swedenmark tycker att valaffischerna bidrar till att höja valtemperaturen. På bilden presenterar Lars Ohly Vänsterpartiets valaffischer.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Ledare2010-08-28 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Hej igen!
Sista augustihelgen. Valspurten dras upp. Nästan varje dag kommer opinionsmätningar.
Björnjakten pågår och här i byn var det en motionär som mötte en nalle som ställde sig på bakbenen och vädrade. Här får nittio björnar skjutas och jag har inte hört några invändningar mot jakten.

Förhoppningarna om ett första och sista dopp i sjön grusas. Det är snart dags att vässa broddarna.
Men jag gillar hösten. Den höga klara luften och de vackra färgerna. (Av någon anledning tänker jag alltid på Brunnsvik; kurserna inleddes ju om höstarna då det var mycket färger kring Väsmans strand.) Och under hösten inleds alltid olika projekt, stora som små.

Valet? Som vanligt säger experter att det är en lam valrörelse som dessutom inleddes sent. Som vanligt säger politiker att det är ett speciellt viktigt val, ordet historiskt brukar användas. Som vanligt pekar opinionsresultaten ibland åt olika håll. Som vanligt är det en del ordningsnissar som angriper valaffischeringen.
Det är som vanligt, med andra ord.

Jag gillar valaffischer. När de klistras upp stiger temperaturen. Valarbetarna blir mer tända. Under en valrörelse i kuststaden hyrde man in en firma som satte upp affischer. Helt fel. Att klistra och nita fast budskap är inget som ska läggas ut på entreprenad.
Årets affischer, hur är de?
Folkpartiet: Elitgrupper på dagis.
Moderaterna: Mer till miljonärerna.
Kristdemokraterna: För Gud, mot fastighetsskatt.
Socialdemokraterna: Demokratisk socialism NU!
Centern: Stoppa glesbygdsgnället.
Vänsterpartiet: Avsätt kungen & gratis pensionärsbingo.
Miljöpartiet: Våra språkrör är inte så gröna numera.
Eller om jag nu fått allt om bakfoten...

Christer Isaksson arbetade en tid i regeringskansliet, det var under S-epoken. Därefter har han i huvudsak varit verksam som författare. Den nya vän(S)tern, Åt vilket håll går Socialdemokraterna (Ekerlids förlag) är mums för en politisk nörd.
Isaksson försöker att placera ledande S-politiker på en högervänsterskala. Det är något av Mission Impossible, omöjligt uppdrag. Dessutom vill många inte höra talas om att det finns en höger och en vänster. Vi är socialdemokrater, är svaret,

Att mantalsskriva politiker på en högervänsterskala är med andra ord ingen exakt vetenskap men det är kul när någon gör ett försök.
Ingvar Carlsson är utgångspunkten, han är socialdemokratins verklige mittenman. Skånkan Heléne Fritzon (ganska okänd för den breda allmänheten) placeras längst till vänster bland sossarna utanför storstadsregionerna. Luleåfödda Marita Ulvskogs placeras lika långt till vänster bland S-politiker i storstan.
Och två män födda i Norrbotten återfinns längst till höger i storstadsdelen: Thomas Östros och Niklas Nordström.
Isakssons analyser vad som händer vid olika valresultat är intressanta. "I den nya vänstern ses Miljöpartiet redan som vinnare - oavsett om De rödgröna blir vinnare eller förlorare i valet 2010", skriver han.
För övrigt anser jag att Östros är värd en plats betydligt mer till vänster. Men, som sagt, detta är ingen exakt vetenskap...

TV 4 anlitade en retorikexpert i Almedalen, Camilla Eriksson. Hon fick gåshud när hon hörde Folkpartiledaren Jan Björklund tala och gav honom en femma, högsta betyg.
Sedan avslöjades att Eriksson är aktiv i Folkpartiet. Hon har nu fått sparken från TV 4. Tydligen hade hon på en direkt fråga förnekat att hon var politiskt aktiv. Vad kallas sådant på ren svenska?
Pinsamt. Mest för Eriksson men även för TV 4 och Folkpartiet. Respekten för vetenskapen minskar när en expert samtidigt är part. Inte låter man en MFF:are döma MFF:s matcher.

I Chile sitter trettiotre gruvarbetare instängda sjuhundra meter ned. De får mat genom en ledning och man har inlett arbetet med att borra ett hål genom vilket de instängda ska evakueras. Alla som följt borrningarna genom Hallandsåsen vet att det kan bli problem. Gruvarbetarna får kanske se solen först kring jultid.
Vilken fasansfull situation. Det som händer är en påminnelse om de hjältar runt om i världen som hämtar upp rikedomar ur gruvor. Och en påminnelse om att säkerhetsnivån i gruvorna måste vara extremt hög.

Ha en fin sista augustihelg i Lovikka, Teurajärvi, Korsträsk och överallt i länet.