Förra veckan kom forskningsinstitutet IFAU med beskedet att elever på fristående gymnasieskolor tenderar att få lägre betyg, trots mer generösa rättningar jämfört med eleverna på kommunala gymnasieskolor.
Allra tydligast visade sig för elever med låga resultat på gymnasiet.
Samtidigt kom beskedet att friskoleföretaget Academedia, som bland annat driver 100 gymnasieskolor runt om i Sverige, återvänder till Stockholmsbörsen, för ett värde på nästan 3,8 miljarder.
De sysslar inte bara med gymnasiefriskolor. Grundskolor och förskolor inkluderas också i deras verksamhet.
Det är ofantligt mycket pengar för en verksamhet som helt enkelt blir sämre av att drivas av företag. Företag som dessutom kan göra vinst när det är kommunala skolor som tvingas ta det stora ansvaret för den enorma utmaningen som den svenska skolan står inför när det kommer till att utbilda barn och unga som nu kommer till Sverige.
Detta är lyckligtvis något som nu kan komma att ändras när friskolor nu genom lagförenklingar kommer kunna ta emot flyktingbarn genom att frångå kösystemen.
Den svenska friskolemodellen där företag kan göra hur mycket vinst som helst fungerar helt enkelt inte när det inte fungerar som en riktig marknad.
När en skola ska drivas för att göra elever smartare och dessutom fungerar som en myndighet när det kommer till att sätta betyg, klarar inte ett företag av den grundläggande uppgiften. För i ett företag finns det ett mål som är överordnat allt annat: göra vinst.
Visst ska skolor bidra till vinster. Men vinsten ska inte vara pengar till ägarna.
Vinsten ska vara samhällets – i form av elever som är förberedda att gå ut i världen, kanske plugga vidare, kanske börja jobba om de känner för det.
”Förstatliga skolan”, ropar Liberalernas Jan Björklund, vilket han länge drivit utan framgång trots att han var skolminister under alliansen.
Förstatliga gärna skolan. Men i sådana fall även skolföretagen. För ett sådant system, där företagen kan tjäna pengar och sedan slippa ansvar om något går fel, är ett ypperligt tecken på att skattebetalarna får ta smällen vad som än händer, hur bra det än går.
När ett enskilt friskoleföretag kan vara värt 3,8 miljarder, på grund av ett skolsystem som aktivt gör samhället mer segregerat och ger eleverna sämre skolresultat, då är något fel.