Dags för ny pensionsdebatt
Vi behöver en rejäl diskussion om pensionerna med sikte på en ny blocköverskridande överenskommelse.
Det orange kuvertet, som Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten (PPM) skickar ut varje år, ger besked om den framtida pensionen.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Men vad felet är råder det delade meningar om. Hela pensionssystemet menar de som varit emot förändringen från början.
Andra tycker att just sänkningen är fel.
Kritik har riktats mot det faktum att pensionspengar placeras i aktier, att utfallet för olika pensionärer kan bli så olika och att systemet ger för låga pensioner.
Alla är överens om att det inte är bra med stora svängningar i pensionerna bara för att ekonomin störtdyker ett enstaka år.
Försäkringskassan ska nu utreda en modell som utjämnar effekterna mellan åren.
Men det räcker inte.
Partierna bakom pensionsöverenskommelse behöver ta ett större grepp. De snart tio år som systemet varit i kraft har visat på flera brister.
Att bromsen slår till är i sig ingen brist - däremot var det aldrig något politikerna talade särskilt öppet om.
Själva poängen med det nya pensionssystemet är ju att pensionerna följer den samhällsekonomiska utvecklingen. När det går dåligt för samhällsekonomin och de yrkesaktiva går det också sämre för pensionärerna.
Det är en sund och enkel logik som fortfarande håller.
Ett problem är att regeringen gått in och ändrat förutsättningarna med sitt jobbavdrag. Pensionärer betalar nu mer skatt än yrkesaktiva med samma inkomster. Därmed bryts likabehandlingen mellan grupperna och solidariteten mellan generationerna undergrävs.
Kritiken mot AP-fondernas möjlighet att placera i aktier är ett sidospår. Att delar av pensionärernas pengar investeras i produktionen är inget konstigt utan tvärtom något positivt.
En viktig fråga är däremot om nuvarande system är tillräckligt finansierat för att ge oss rimliga pensioner.
Det är nämligen inte bara finanskrisen som utlöst bromsen i pensionssystemet, avgifterna har heller inte hängt med.
Det är möjligt att systemet är underfinansierat och behöver stärkas.
Men kom ihåg att det inte finns några andra än vi själva som kan förbättra pensionerna, antingen som individer eller kollektivt.
Om vi är missnöjda med nivån på inkomstpensionen får vi antingen spara mer privat, jobba längre eller betala in högre avgifter.
För att kunna arbeta längre - vilket inte är orimligt med stigande medellivslängd - måste arbetsmarknad och arbetsvillkor anpassas.
PPM-systemet bör också ses över. Det är för snårigt och leder till för stora skillnader mellan pensionärer med lika inkomster. Ett fåtal tydliga placeringsalternativ skulle räcka.
Att beslutet om den nya pensionen togs över blockgränsen har varit en stor styrka för systemet.
Men vördnaden för överenskommelsen har gått för långt. Uppenbara problem sopas under mattan med hänvisning till enigheten.
Vad vi istället behöver är en rejäl diskussion om pensionerna med sikte på en ny blocköverskridande överenskommelse.